Hlavní obsah

Stará parta pomalu končí, není pro mě jednoduché pokračovat, avizuje Rosický

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis (Varšava)Sport.cz

Dvanáctou sezónu již kroutí kapitán ve fotbalové reprezentaci. A Tomáš Rosický (31) zatím neví, jestli ke svým 87 mezistátním zápasům přidá ještě další a postaví se i na start kvalifikace mistrovství světa 2014. „Všechno musím důkladně zvážit,“ konstatoval záložník Arsenalu, když v noci ze čtvrtka na pátek opouštěl Národní stadión ve Varšavě, kde nároďák prohrál čtvrtfinále EURO 2012 s Portugalskem (0:1).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zraněný Tomáš Rosický nakonec do utkání nezasáhl, vpravo Petr Jiráček

Článek

Šampionát pro něj prakticky skončil o poločase druhého utkání s Řeckem. Od té doby se už Tomáš Rosický kvůli zraněné achilovce do pořádku nedal. To jen přispívá k jeho rozpolcenosti, zdá má v reprezentaci pokračovat a pokusit se s ní postoupit do Brazílie.

„Mám svůj věk, problémy se zdravím. A čím starší budu, tím horší to bude. Kdybych mohl, hraju do padesáti, ale nejsem hloupej... Navíc kolem mě v nároďáku postupně končí kluci, s nimiž jsem začínal, což pro mě také není jednoduché," líčil, co všechno se mu honí hlavou.

Mistrovství světa v Brazílii ho však pochopitelně přitahuje. „Strašně mě to láká. Navíc reprezentace pro mě vždy byla ctí, pokaždé jsem si jí vážil. I proto není jednoduché odejít. Ale teď neříkám nic. Uvidíme za nějaký čas," avizoval Rosický.

V šatně se už se spoluhráči rozloučil útočník Milan Baroš. To však nechtěl kapitán komentovat. „Opravdu nevím. Chci si počkat, kdo všechno skončí a kdo ne, podle toho se budu zařizovat dál..."

Při čtvrtfinále seděl Rosický na lavičce, do zápasu však zasáhnout nemohl. „Z vyřazení ve čtvrtfinále jsem smutný, ale na druhou stranu jsme tady nezklamali a domů můžeme jet se vztyčenou hlavou a nemáme se za co stydět. Nezklamali jsme. Ale strašně mě mrzí, že mě na šampionátu zastavilo zranění. Protože očekávání a odhodlání u mě před turnajem byly veliké," přiznal „Malý Mozart".

S hokejem se fotbalový šampionát nedá srovnat

Na dva dny se dokonce odjel léčit do Prahy, před čtvrtfinále zvládl i trénink s mužstvem. Hrát ale stejně nemohl.

„Před posledním zápasem skupiny proti Polsku se zranění opravdu lepšilo, nelhal jsem, ale pak se ten posun zastavil. Maloval jsem si to tady jinak," bylo znát, jak moc zklamaný je.

Z lavičky tedy smutně pozoroval, jak Portugalci zaslouženě postupují do semifinále.

„Ukázali individuální sílu, my postupem času nedokázali držet balón. Navíc Ronaldo ukázal, že je fantastický hráč."

České vystoupení na turnaji však hodnotí velmi pozitivně. „Každá účast na velkém turnaji pro nás je úspěch, cesta sem je pokaždé strašně těžká. Třeba s hokejem se to nedá srovnávat, mistrovství světa se hraje každý rok a Češi čtvrtfinále hrají skoro automaticky. My to máme hodně trnité. Klukům patří dík za to, jak zvládli kvalifikaci i skupinu na Euru," vyzdvihl Rosický.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0