Hlavní obsah

Německo - Řecko 4:2Němci nastříleli Řekům čtyři góly a podle očekávání jsou v semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Lahm 1 : 0
55. Samaras 1 : 1
61. Khedira 2 : 1
68. Klose 3 : 1
74. Reus 4 : 1
89. Salpingidis (penalta) 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Německa si stále na mistrovství Evropy drží stoprocentní bilanci. Ve čtvrtfinále turnaje přehráli Řecko 4:2 a mohou se těšit na semifinále příští týden v polské Varšavě. Soupeře jim určí nedělní souboj mezi Angličany a Itálií. Němci postoupili mezi nejlepší čtyři celky velkého turnaje počtvrté po sobě.

Foto: Thomas Bohlen , Reuters

Sami Khedira v gólové šanci před brankou Řecka

Článek
Fotogalerie

Löwovi svěřenci vyhráli na šampionátu i čtvrtý zápas a připsali si patnácté soutěžní vítězství po sobě. Potvrdili, že se jim proti Řekům mimořádně daří. Poraženi neodešli ani z devátého vzájemného souboje.

Dnešní duel měl velký náboj i z politických důvodů. Němci totiž nejhlasitěji prosazují další restriktivní opatření proti zadluženému Řecku, které již delší dobu balancuje na hraně bankrotu.

Prestižní zápas měli od začátku v režii favorizovaní Němci a na jejich výkonu nebylo nijak patrné, že kouč Löw překvapivě přeskupil útočné řady. Na lavičce zůstali Podolski, Müller i nejlepší střelec ME Gomez a místo nich dostali poprvé na turnaji od začátku šanci Reus, Schürrle a Klose.

Řekové se zatáhli do typické obranné ulity a odolávali vytrvalému náporu. Německý tlak gradoval v polovině první půle, Özil si ale po skvělé kombinační akci vylámal zuby na Sifakisovi a poté Schürrle pálil vedle. Favorit tak udeřil až šest minut před přestávkou. Střela obránce Lahma se ve vzduchu zatočila a řecký gólman na ni nedosáhl, byť ji lehce tečoval.

Němci ovládali hru, o to překvapivější bylo, když Řekové deset minut po pauze srovnali. Salpingidis utekl po pravé straně a z jeho přihrávky do vápna skóroval Samaras.

Favorit ale rychle znovu přepnul na vyšší obrátky a nerozhodný stav trval jen šest minut. Do Boatengova centru z pravé strany se z voleje položil Khedira a svým druhým reprezentačním gólem vrátil Němcům vedení.

Za dalších sedm minut navíc řecký brankář špatně vyběhl po přímém kopu a Klose toho hlavičkou využil k 64. gólu v národním týmu. Na německého rekordmana Gerda Müllera tak ztrácí už jen čtyři trefy.

Řecká obrana se sesypala a v 74. minutě jí zasadil další ránu Reus. Odražený míč po Kloseho neproměněné šanci poslal pohotově pod břevno a mohl se radovat z druhé reprezentační branky v kariéře.

Minutu před koncem po Boatengově ruce zkorigoval z penalty Salpingidis a postaral se tak o to, že diváci dnes v Gdaňsku viděli zápas s nejvyšším počtem gólů na šampionátu.

Mistrovství Evropy ve fotbale, čtvrtfinále:
Německo - Řecko 4:2ON-LINE
Branky: 39. Lahm, 61. Khedira, 68. Klose, 74. Reus - 55. Samaras, 89. z pen. Salpingidis. Rozhodčí: Skomina - Arhar, Žunič (všichni Slovin.). ŽK: Samaras, Papastathopulos (oba Řec.). Diváci: 40 000.
Německo: Neuer - Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Reus (80. Götze), Özil, Schürrle (67. Müller) - Klose (80. Gomez). Trenér: Löw.
Řecko: Sifakis - Torosidis, Papastathopulos, K. Papadopulos, Tzavellas (46. Fotakis) - Makos (71. Liberopulos), Maniatis - Ninis (46. Gekas), Katsuranis, Samaras - Salpingidis. Trenér: Santos.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0