Hlavní obsah

Zase ty penalty, smutní Angličané. Za Italy, Španěly a spol. ale hodně zaostáváme, přiznávají

Kyjev

Penaltové prokletí anglické fotbalové reprezentace pokračuje. Neuvěřitelně špatná série Albionu při penaltových rozstřelech na velkých šampionátech má po neděli další díl. Ostrovní média po vyřazení ve čtvrtfinále EURO 2012 od Itálie však příliš nenaříkají na smůlu v penaltové loterii, ale pustila se do analýz, proč jejich reprezentace herně zaostává za evropskou špičkou.

Foto: ČTK/AP

Andrea Pirlo překonává "vršovickým dloubákem" anglického brankáře Joea Harta v penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále EURO 2012.

Článek
Fotogalerie

„Možná jsme dobří v zeměpisu nebo ve stavebním inženýrství, děláme určitě dobré sendviče i anglická šumivá vína si získávají mezinárodní věhlas. Ale dostat pod tlakem míč do brány z 12 yardů, v tom už tak dobří nejsme," rýpl si po vyřazení od Itálie (0:0, 4:2 na penalty) do letité bolesti anglické reprezentace v komentáři list Daily Mail.

Připomíná také, že k Turínu 1990, Wembley 1996, St. Etienne 1998, Lisabonu 2004, Gelsenkirchenu 2006 se nyní přidává Kyjev 2012, jako místo „kde se Anglie snažila a selhala." Pochopitelně tak naráží na místa, kde reprezentace nezvládla rozstřel ve vyřazovací části turnaje.

Anglii chybí Pirlo

Už v serióznějším duchu ale dodává: „Zase ty penalty. Proč zrovna my? Bohužel, všichni na to velmi dobře známe odpověď. Na mezinárodní úrovni nejsme dostatečně dobří. Anglie to může dotáhnout daleko díky bojovnosti a snaze, jenže rozhodnout zápas v 90 či 120 minutách proti špičkovému týmu, to chce něco víc."

Daily Mail, stejně jako všechny ostatní anglické listy, vyzdvihuje především výkon italského veterána Pirla, který režíroval hru svého týmu a diktoval vývoj zápasu. Navíc svoji penaltu proměnil v „panenkovském" stylu.

Zmiňuje také drtivý statistický rozdíl mezi oběma týmy - 36 italských střel na bránu proti osmi anglickým, 68 procent držení míče ve prospěch squadry azzury a rozdíl 833 ku 364 přihrávkám.

Užitečná lekce

Zajímavě zhodnotil vyřazení trenér Tottenhamu Harry Redknapp. I on odmítl naříkat na smůlu v rozstřelu, spíše naznačil, jaké ponaučení si má reprezentace z dalšího neúspěchu vzít. „Musíme tohle vzít jako lekci a udělat všechno pro to, abychom byli schopni si vychovat svého Andreu Pirla. Buďme k sobě féroví. Bylo by nespravedlivé, kdybychom Itálii vyřadili. Byla mnohem lepší než my, a to jsem ten největší patriot," prohlásil Redknapp.

„Musíme přinutit naše děti, aby prostě hrály, hrály a hrály. Musíme si uvědomit, že to není jen o tom být silný, velký a rychlý. Podívejte se na Pirla proti nám - neměl rychlost, sílu a navíc má svůj věk. Jenže předvedl báječný výkon," dodal kouč.

V podobném duchu komentoval zápas pro BBC i někdejší elitní kanonýr Alan Shearer. „Tenhle duel jasně ukázal naši úroveň. Přesně tady je naše místo, tedy až za semifinalisty Německem, Španělskem, Itálií a Portugalskem. Angličané dali do zápasu všechno, jenže neměli šanci, protože celou noc naháněli míč. Je to strašně frustrující, když pořád bojujete o míč. Jakmile ho totiž získáte, nemáte energii s ním cokoliv udělat," uvedl bývalý reprezentant.

„Na mezinárodní úrovni kraluje držení míče, a právě to byla největší bolest Anglie. Předváděla běžící pás zkažených přihrávek. Zkrátka potřebujeme hráče s technickými kvalitami, jaké má Pirlo. Jen s bojovným srdcem dál nedojdete, čtvrtfinále bylo pro Anglii maximum možného," doplnil jiný komentátor BBC Alan Hansen.

Reklama

Související témata: