Hlavní obsah

Němci ještě nikdy Itálii na velkém turnaji neporazili. Ale teď to změníme, věří Löwův tým

Gdaňsk

Fotbalisty Německa před semifinále mistrovství Evropy s Itálií nijak nestraší pohled do statistik a skutečnost, že čtvrtečního rivala ještě nikdy na velkém turnaji neporazili. Tým kouče Joachima Löwa doufá po sedmi zápasech v prolomení nepříznivé bilance. Čtvrtek má být pro Němce jedinečnou příležitostí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Philipp Lahm z Německa (vlevo) oslavuje se spoluhráčem Reusem svůj gól proti Řecku

Článek

"Chceme přepsat historii a začít psát novou," prohlásil trenér brankářů Andreas Köpke. Sedm zápasů, tři výhry Itálie a čtyři remízy a žádný německý triumf. Tak vypadá přehled dosavadních vzájemných duelů obou gigantů na vrcholných akcích. Německý tým se tím prý nestresuje.

"Takové statistiky, že jsme Itálii nikdy na turnaji neporazili, vůbec nepočítáme," uvedl Köpke, který se Itálii postavil na Euru v roce 1996 při bezgólové remíze. Němci budou mít před čtvrtečním semifinále ve Varšavě o motivaci postaráno. Dobře si pamatují na porážku se "squadrou azzurou" ve stejné fázi světového šampionátu před šesti lety, kdy na domácí půdě prohráli 0:2 po prodloužení a rozplynul se jim sen o zlatu, které nakonec získala právě Itálie.

Hodně bolestivé pro Němce byly i porážky ve finále MS v roce 1982 a v semifinále MS v roce 1970. "Nedíváme se dozadu. Nezajímáme se o to, co se dělo v minulosti. Když budeme hrát tak, jak umíme, můžeme je porazit. Itálie je každopádně překvapením turnaje, účast v semifinále si jednoznačně zaslouží. Před turnajem se o nich napsalo hodně negativního, ale teď ukazují, jak dobří jsou," řekl německý tahoun a klíčový záložník Mesut Özil.

Reklama

Související témata: