Hlavní obsah

Ital Montolivo má německé kořeny, na ME se tak těší na své osobní derby

Krakov

Kvůli původu své matky je polovičním Němcem. V Německu do svých patnácti let trávil každé prázdniny. A na jedné kopačce stále nosí vyobrazenou i jeho trikolóru. Ve čtvrtečním semifinále fotbalového mistrovství Evropy ale půjde všechna nostalgie v případě italského záložníka Riccarda Montoliva stranou. Montolivo touží po německém skalpu, který by "squadru azzuru" nasměroval do nedělního finále.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský fotbalista Riccardo Montolivo

Článek

Sedmadvacetiletý středopolař, který od nové sezony vymění dres Fiorentiny za barvy AC Milán, netají, že prestižnější zápas než proti Německu on sám může sehrát jen těžko. Sám se těší na své osobní "derby".

"Bude to pro mě hodně speciální zápas. Nemůžu skrývat svůj původ, když jsem částečně Němec, i když se z 99 procent cítím jako Ital," líčil Montolivo. Na Německo, proti kterému si zahrál už loni v únoru v přípravném zápase, nedá dopustit. "Mám tam mnoho přátel," uvedl Montolivo, rodák z Bergama.

Rodina jeho matky však pochází ze severoněmecké spolkové země Šlesvicka-Holštýnska. Sám Montolivo mluví skvěle německy a pochvaluje si i to, že jeho osobnost obohatily některé z typických prvků německé povahy.

"Dokážu zachovat chladnou hlavu, na hřišti i mimo něj. Pokud tedy zrovna nejde o penalty," řekl se smíchem Montolivo, který se spoluhráči v nedělním čtvrtfinále přešel přes Anglii právě po dramatickém rozstřelu. A právě Montolivo v něm jako jediný Ital hned v první sérii selhal, což ale mužstvo nakonec nepřipravilo o semifinálovou účast.

"Když jsem nedal, cítil jsem, jako by se mi zhroutil celý svět. Ale když jsem přišel do středového kruhu mezi spoluhráče, zase jsem hned věřil, že to zvládneme. Byl jsem si jistý, že moje chyba nebude rozhodující," vyprávěl ofenzivní středopolař.

Očekává, že Itálii proti Německu čeká jiný zápas než proti Anglii, která se především bránila. "Německo hraje víc otevřeně, asi budeme mít víc problémů v obraně. Na druhou stranu by to mohlo otevírat víc prostoru na útočení," přemítal Montolivo. Nečeká také, že by Německo tížila skutečnost, že Itálie na velkých turnajích neprohrála ani jeden z předchozích sedmi vzájemných zápasů. "Nemyslím, že by z toho měli nějaký komplex. Možná nás ale respektují víc než jiné týmy," řekl Montolivo.

Reklama

Související témata: