Hlavní obsah

Vím, jak CR7 deaktivovat, hlásil před duelem s Portugalci plachý muž s knírem Del Bosque

Doněck

Už dvakrát ho umlčel, před dnešním večerním šampionátovým semifinále má trenér mistrů světa a obhájců evropského zlata Španělů Vincente del Bosque prý znovu vymyšleno, jak největší soupeřovu hvězdu Cristiana Ronalda eliminovat. „V Jižní Africe jsme ho před dvěma lety zcela deaktivovali, teď se musíme snažit o totéž,“ připomněl jedenašedesátiletý kouč, jak si jeho tým poradil s „CR7“, jak se Ronaldovi také přezdívá, v osmifinále mistrovství světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španělský trenér Vicente Del Bosque na tréninku

Článek
Fotogalerie

Noční můrou prý pro něho není. A ani ze spánku Del Bosqueho hvězdný Cristiano Ronaldo nebudí.

„Musíme ho brát samozřejmě na vědomí, protože je to vynikající fotbalista a je logické, že se o něm na probíhajícím šampionátu tolik mluví. Jenže Portugalci nemají jen Ronalda. Tvoří skvělý tým, k němuž chováme opravdový respekt," nechal se slyšet španělský trenér před dnešním pyrenejským derby v Doněcku.

Reminiscence na Lisabon děsí víc

Věděl, o čem mluví, protože víc než Ronaldo ho děsí reminiscence na poslední přátelský zápas, které Španělsko s Portugalskem sehrálo. Božského „CR 7" v něm sice v Lisabonu eliminovalo a nedovolilo mu Casillase překonat, jenže co to bylo platné, když čerství mistři světa prohráli pouhé čtyři měsíce po triumfu v Jižní Africe s Portugalskem přímo ostudně 0:4. A to samo sebou s Del Bosquem na lavičce.

„Nemíním se ohlížet zpátky, teď nás čeká jiný zápas," odmítal kouč Španělů k nejtěžší prohře, jakou reprezentace pod jeho vedením utrpěla. A i jindy neodbytní a na svém si trvající španělští žurnalisté jeho přání respektovali, protože na Del Bosquem vždy oceňovali a oceňují, že se za čtyři roky u reprezentace nikdy nedostal do sporu s médii.

Pro Real byl moc plachý...

„Pokorný, trpělivý, ba přímo plachý je tenhle muž s knírem ze Salamancy," charakterizoval trenéra mistrů světa reportér BBC, když sledoval, s jakým nadhledem a trpělivostí odpovídá Del Bosque a jak ho vůbec nic nevyvede z míry.

„On byl takový vždycky. Dokonce i v letech, kdy vedl Real Madrid a stvořil velký tým, s nímž vyhrál dvakrát Ligu mistrů, dvakrát španělský titul, ale i evropský Superpohár a Interkontinentální pohár, neboť se mu podařilo sladit hvězdy kalibru Zidaneho, Figa či Ronalda a donutit je, aby hrály pro tým," připomínal jeden ze španělských novinářských doyenů  známou historii, jak se musel Del Bosque ze San Bernabeu předčasně pakovat.

„Je příliš plachý, než aby byl tím pravým trenérem pro budoucí Real, zdůvodňoval tehdy prezident Realu Florentino Pérez odvolání Del Bosqueho pouhý den poté, co získal devětadvacátý titul v klubové historii a završil tak údobí úspěchů, jaké královský Real od té doby nezažil," připomínal, čím si současný trenér španělské reprezentace také prošel.

Del Bosque: Naše filosofie, naše hra

Teď stojí Del Bosque před další životní výzvou. K titulu mistrů světa už plachý muž s knírem Španělsko dovedl, teď s ním chce obhájit evropské zlato. Předpokládá to ovšem maličkost - v semifinále uhlídat Ronalda a vyřadit Portugalce.

„Víme, jak těžce se proti Ronaldovi hraje, ale víme i to, jak ho zastavit," zůstával Del Bosque před pyrenejským derby v duchu svých zvyklostí v naprostém klidu. „Daleko podstatnější ale bude držet se naší fotbalové filosofie, hrát naši hru a rozvíjet vlastní nápady. Pak uspějeme," připomínal svým svěřencům, kudy vede cesta do finále a tudíž i k obhajobě zlata.

Reklama

Související témata: