Hlavní obsah

„Mini El Clásico“ určí prvního finalistu, Španělé prahnou po hattricku

Doněck

Bitva o Pyrenejský poloostrov, snaha mistrů světa a obhájců titulu o postup do třetího velkého finále v řadě, duel Ronalda a spol. proti klubovým spoluhráčům z Realu Madrid... Každý fotbalový fanoušek si může vybrat, čím je pro něj první semifinále EURO 2012 nejzajímavější. Středeční zápas Portugalsko - Španělsko (od 20:45) v Doněcku je atraktivní z mnoha pohledů, navrch dostal přezdívku „Mini El Clásico“.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Budou se Španělé Fernando Torres (vpravo) a Xabi Alonso radovat i večer...?

Článek

Už jen poslední překážka stojí před španělskou reprezentací, aby završila unikátní hattrick – třetí finále na vrcholném šampionátu v řadě. A pikantní je, že „La Furia Roja" musí v Doněcku zdolat své iberské sousedy. Vítěz se v nedělním finále v Kyjevě utká s úspěšnějším z druhé semifinálové dvojice Německo - Itálie.

„Když jsme s Chelsea stáli proti Barceloně, nikdo nám nevěřil. Stejně jako před finále s Bayernem Mnichov, které se hrálo na jeho hřišti. I teď každý čeká, že Španělsko vyhraje. Z nás to ale sejme veškerý tlak, umožní nám to hrát bez přehnaných očekávání," burcuje portugalský záložník Raul Meireles.

„Strach by měli mít Portugalci, protože budou hrát proti šampionům. A náš Iniesta dokáže na hřišti ještě větší věci než opěvovaná dvojice Messi - Ronaldo," kontruje jeho španělský rival David Silva.

Rivalové se už popichují

Právě na Cristiana Ronalda si však obhájci titulu musejí dát pozor především. „Cristiano je hráčem, který rozhoduje zápasy. Dokáže na sebe vzít odpovědnost, je velkou osobností na hřišti a pro obránce je těžké ho bránit," chválí svého spoluhráče z Realu Madrid španělský stoper Sergio Ramos.

Bratrovražda to bude krutá. Na portugalské straně Ronaldo, Pepe s Fabio Coentrao, proti nim kluboví spoluhráči z Realu Madrid - Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos a Xabi Alonso. A protože na španělské soupisce figuruje také sedm borců Barcelony, první semifinále hned dostalo nálepku „Mini El Clásico".

„Jsme tradiční rivalové, bude to bitva na ostří nože. Hráči se mezi sebou dokonale znají, dokonce už proběhlo esemeskové popichování mezi Casillasem, Pepem a Ronaldem. Ale to patří ke zdravé rivalitě ve sportu. Večer budou soupeři, jinak zůstávají přáteli," líčí portugalský obránce Joao Pereira.

Portugalsko - Španělsko
Semifinále EURO 2012, středa 20:45, Doněck. Přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Rozhodčí Cakir (Turecko).
Předpokládané sestavy - Portugalsko: Rui Patrício - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Almeida, Ronaldo.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva, Fábregas, Iniesta.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0