Hlavní obsah

Portugalsko - Španělsko 0:1VIDEO: Až penaltový rozstřel a trefa Fábregase rozhodla o postupu španělských obhájců titulu do finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
- Iniesta (penalta) 0 : 1
- Pepe (penalta) 1 : 1
- Piqué (penalta) 1 : 2
- Nani (penalta) 2 : 2
- Ramos (penalta) 2 : 3
- Fábregas (penalta) 2 : 4
Záznam online reportáže

Doněck
Aktualizováno

Až penaltový rozstřel musel rozhodnout o prvním finalistovi letošního evropského šampionátu. Pyrenejské semifinálové derby mezi Španělskem a Portugalskem totiž skončilo v ukrajinském Doněcku i po prodloužení bez branek, neboť mistři světa a obhájci evropského zlata Španělé sice hvězdného Ronalda uhlídali, ale sami se v hodně nudné partii prosadit nedokázali. V penaltovém rozstřelu však měli přece jen navrch, neboť Fábregas rozhodující pokutový kop proměnil. Mistři světa a Evropy tak postoupili potřetí v řadě do finále velkého turnaje a v neděli se utkají v Kyjevě o zlato s vítězným celkem z druhé semifinálové dvojice tvořené Německem a Itálií.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Španělské nadšení! Obhájci titulu postupují po penaltovém rozstřelu proti Portugalsku do nedělního finále Eura

Článek
Fotogalerie

Španělové mohutně oslavovali postup do finále

Trochu jiná režie, než si mistři světa a obhájci evropského zlata představovali. Portugalci v úvodních dvaceti minutách hráli a míč jim příliš nepůjčovali, takže Španělé se ke svému kombinačnímu fotbalu naplněnému až po okraj přemírou přihrávek a čekáním na pravou chvíli k smrtícímu úderu prakticky nedostali. Museli bránit, odkopávat balóny a čelit agresivitě soupeře, jenž chodil důrazně do každého souboje, soustavně napadal protivníka, narušoval španělské akce už ve chvílích jejich zrodu a tím vyváděl sousedy z Pyrenejského poloostrova evidentně z míry.

Dvě španělské střely a dost

Arbeola se sice po osmi minutách dostal po akci Iniesty k odraženému míči, ale jeho střelecký pokus mířící nad bránu byl na dalších dvacet minut tím jediným, nač se Španělé zmohli. Až ve 21. min. zkusil pálit Iniesta, ale bránu také netrefil.

Portugalci byli o poznání aktivnější a v ofenzivním snažení důslednější, neboť při chuti byl nejen Ronaldo, ale i Nani. Jakmile se „CR7", jak se hvězdnému Cristianovi přezdívá, rozběhl, lepila se na něho celá smečka španělských hráčů. I tak se dostal ve 13. min. k centru, který ovšem před nabíhajícím Nanim stáhl Casillas, a po půlhodině dokonce k první nebezpečně střele míjející jen těsně levou tyč soupeřovy brány.

Kombinace vyvolávala pískot

Ani po přestávce se obraz servírovaného fotbalu nezměnil, neboť oba celky se úzkostlivě obávaly chyby, která by protivníkovi pomohla a nudu z doněckého trávníku vyhnala. Španělé se k nelibosti publika dostávali k pověstným sériím přihrávek častěji než v první půli, jenže Portugalce jimi nepřekvapili, stejně jako je nezaskočilo nasazení Negreda do základní sestavy. Však i trenér Del Bosque to vycítil a po deseti minutách poslal na trávník přece jen Fábregase.

S jeho příchodem obhájci zlata přece jen na chvíli ožili, takže třeba Xavi se dostal k dalekonosné střele, která ovšem mířila do Patríciovy náruče.

Ronaldo se jen zastřeloval

Fotbal se utápěl v šedi a průměru, protože Portugalci na tom nebyli s aktivitou, produktivitou  a ránami na Casillase o nic lépe... Mezery ve zhuštěné obraně Španělů nenacházeli, Ronaldo se ze hry i z trestných kopů pouze zastřeloval a bránu vytrvale míjel. A to přitom v 83. min. pálil z ideální parkety...

A když v poslední minutě pohrdl i velkou příležitostí, kterou mu při rychlém výpadu do rozhozených soupeřových zadních řad naservíroval Meireles, a bránu zase přestřelil, mělo o postupujícím rozhodnout půlhodinové prodloužení. Vzhledem ke statistice střel mířících mezi tyče se však spíše dalo očekávat, že rozřešení bude odloženo na penaltový rozstřel. Vždyť Španělé trefili během 90 minut bránu jen jednou, Portugalci dvakrát!

Iniesta rozřešení odmitl

Po čtrnácti minutách prodloužení měl rozřešení na noze Iniesta... Poprvé během zápasu vyšla Španělům překvapivá kombinace, Alba našel přesnou přihrávkou Iniestu, ale střelec vítězného gólu ve finále posledního mistrovství světa nedokázal Patrícia překonat. Portugalský gólman jeho ránu reflexivně vyrazil, aby se vzápětí jen díval, jak trestný kop Ramose sviští nad břevnem.

Obhájci evropského zlata byli v prodloužení daleko aktivnější a donutili Portugalce, aby se jen bránili, ale protože Navas svým pokusem Patrícia pouze vyděsil a Pedro svou možnost utopil ve zbytečných kličkách, dospělo semifinále skutečně k penaltovému rozstřelu.

Fabregas rozhodl rozstřel

Ten začal Španěl Xabi Alonso a hned na úvod selhal, protože Patrício na radu Ronalda jeho ránu vyrazil. Moutinho dopadl ale proti Casillasovi stejně, i když mířil na opačnou stranu. Poté Iniesta s přehledem proměnil, Pepe rovněž, takže stav byl vyrovnán 1:1. Ve třetí sérii Piqué trefil přesně, Nani rovněž nedal střelou pod břevno Casillasovi šanci. Španěl Ramos "vršovickým" dloubákem aĺa Panenka dostal svůj tým do vedení a protože Bruno Alves trefil jen břevno, měl všechno na noze Fábregas. Nezaváhal a střelou od tyče do sítě dostal Španěly potřetí po sobě do velkého finále.

Zklamaný a navýsost rozčarovaný portugalský tým kolem Ronalda se tak musel spokojit jen s bronzem, zatímco na úřadující mistry Evropy čeká v neděli v Kyjevě obhajoba zlata.

Portugalsko - Španělsko 0:0, na penalty 2:4
Penalty proměnili: Pepe, Nani - Iniesta, Piqué, Ramos, Fábregas. Neproměnili: Moutinho, Bruno Alves - Alonso.Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Turecko). ŽK: Coentrao, Pepe, Pereira, Bruno Alves, Veloso - Ramos, Busquets, Arbeloa, Alonso. Diváci: 48 000.
Portugalsko: Patrício - Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao - Meireles (112. Varela), Veloso (106. Custodio), Moutinho - Nani, Almeida (81.Oliveira), Ronaldo. Trenér: Bento.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi (87. Pedro), Busquets, Alonso - Silva (60. Navas), Negredo (54. Fabregas), Iniesta. Trenér: Del Bosque.

Reklama

Související témata: