Hlavní obsah

VIDEO: Trenér ví, že jsem trochu blázen, přiznal Ramos, když penaltou á la Panenka odčinil úlet z Ligy mistrů

Jeho fotbalová hrdost byla těžce zasažena, když při penaltovém rozstřelu v semifinále Ligy mistrů mezi madridským Realem a Bayernem Mnichov selhal. Proto se také Sergio Ramos hlásil k exekuci pokutového i ve středeční doněcké noci, kdy ani 120 minut trvající semifinálová partie evropského šampionátu mezi Španělskem a Portugalskem neměla vítěze a musel opět rozhodnout rozstřel. Proto volil střelu á la Panenka, aby dokázal jak velkým playerem je. Fotbalistou bez nervů. „Del Bosque ví, že jsem trochu blázen,“ bylo Sergio Ramosovi jasné, jak moc španělský kouč u postranní čáry trnul, když se k exekuci rozbíhal.

Panenkovská penalta Sergia Ramose

 
Článek
Fotogalerie

Španělové mohutně oslavovali postup do finále

Po čtvrtfinálovém rozstřelu Italů s Angličany byl vzýván a obdivován Pirlo, který si troufnul na totéž, co předvedl fotbalový poeta Antonín Panenka v šestasedmdesátém ve finále mistrovství Evropy v Bělehradě.

Na vršovický dloubák. Padající list. Střelu doprostřed brány, protože taková a podobna synonyma si Panenkova exekuce pokutového kopu vysloužila.

Trenér váhal, on střílet chtěl

Sergio Ramos Pirla trumfnul. Předvedl totéž, ale v semifinále, kdy šlo Španělům o postup do třetího velkého finále během posledních čtyř let. A navíc s výstrahou, která se nad ním vznášela, neboť on to byl, kdo v dubnovém semifinále Champions League mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov na San Bernabeu při exekuci selhal, takže „Bílý balet" vypadl.

Možná i proto trenér španělské reprezentace Vincente Del Bosque váhal, zda ho ve středu v noci zařadit mezi pětici penaltových exekutorů.

„Myslel si, že nejsem patřičně připravený, ale já tuhle odpovědnost na sebe vzít chtěl a musel. Mám svou hrdost. A trenér mě zná už příliš dlouho, takže ví, že jsem tak trochu blázen," přiznával Sergio Ramos, který ve čtvrté sérii vyzrál na portugalského gólmana Patrícia stylem á la Panenka. Však to také neopomněly všechny španělské noviny a internetové portály připomenout.

Ramos: Štěstěna i kus bláznovství

„Byl to trochu riskantní způsob exekuce. Zvláště od obránce. Ale v podstatě způsob bezpečný, protože brankář jde takřka pokaždé k jedné tyči. Je k tomu zapotřebí zkušeností a také Štěstěny, která byla se mnou. A pochopitelně i kus bláznovství," popisoval šestadvacetiletý obránce trefu, díky níž se stal obdivovaným hrdinou bez nervů.

Odčinil tak úlet v dubnovém semifinále Champions League, kdy jeho penalta byla celému světu pro smích. Ve chvíli, kdy mohl srovnat stav na 2:2, totiž přestřelil Neuerovu bránu o několik metrů a podepsal tak nad Realem ortel.

„Chtěl jsem ho odčinit něčím výjimečným," přiznal Sergio Ramos, když emoce opadly a Španělsko se nasytilo euforie z postupu do finále. „Ale nešlo o mě a mou osobní slávu, ale o úspěch týmu. A my ho dosáhli."

„A Ramos dokázal, že je velký mužem s obrovskou odvahou. K tomu střílet penaltu stylem Panenky je jí zapotřebí strašně moc," skládal svému klubovému a reprezentačního spoluhráči poklonu brankář Iker Casillas.

Reklama

Související témata: