Hlavní obsah

O pátou penaltu si řekl Cristiano sám, brání se kritice portugalský kouč

Cristiano si řekl o páté pořadí při penaltovém rozstřelu sám. Že k němu už nedošlo je neštěstí, brání se kritice fanoušků i novinářů kouč Portugalců Paulo Bento. Ti mu vyčítali, že nenechal Ronalda střílet pokutový kop dříve.

Foto: Yves Herman , Reuters

Trenér portugalských fotbalistů Paulo Bento se svou největší hvězdou.

Článek

Ronaldo celé Euro táhl portugalský tým, vstřelil polovinu branek svého celku, ale v rozhodujícím semifinálovém rozstřelu na něj nedošlo. "Nelituji ničeho. Dopředu jsme měli stanovený nějaký plán, jak v penaltách uspět, což se nám bohužel nepovedlo. Kdyby to bylo 4:4, mohl dát rozhodující penaltu a mluvili bychom jinak,"uvedl Bento po zápase.

Ronaldo litoval, že se k pokutovému kopu nakonec nedostal, potvrdil ale, že byl s koučem na pořadí dohodnutý. "Zeptal se mě, jestli chci kopat jako pátý. A já jsem řekl, že ano. Někdy jdu jako první, druhý nebo třetí, tentokrát jsem souhlasil s tím, že budu pátý. Bohužel dvě penalty jsme nedali," posteskla si opora Realu Madrid.

Proklínali smůlu

Portugalci po vyřazení proklínali smůlu. Věřili, že by konečně mohli zlomit čekání na vítěznou trofej. "Kdybych si měl vybrat způsob porážky, rozhodně by to nebyl tenhle. Myslím, že jsme odehráli dobrý turnaj a proti Španělsku jsme byli v prvních 90 minutách lepší. V prodloužení a v penaltách byli Španělé efektivnější, nám po celý turnaj chybělo štěstí," mínil Bento.

Také Ronalda mrzelo vyřazení o to víc, že Portugalci sehráli s favoritem vyrovnanou partii. "Měli bychom být pyšní, že jsme dotáhli zápas se Španělskem do penalt, ale trochu cítíme frustraci. Zasloužili jsme si být ve finále, ale měli jsme smůlu," litoval sedmadvacetiletý kanonýr, který teď bude přát Španělům, v jejichž týmu má pět spoluhráčů z Realu Madrid.

I Španělé připustili, že ve středu měli štěstí na své straně. "Portugalsko odehrálo opravdu výborný turnaj, ale my měli v penaltách spoustu štěstí. Opravdu tentokrát po celou dobu stálo na naší straně, to je nutné přiznat," prohlásil trenér Vicente del Bosque.

Španělům vyšlo střídání

Pochvaloval si, jak mu vyšlo střídání v druhém poločase. "Poté co přišli na hřišti Jesús Navas a Pedro, jsme soupeři dělali mnohem víc problémů a vytvořili jsme si mnohem více šancí. Potřebovali jsme osvěžit tým a to se povedlo," uvedl.

Španělé jako druhý tým v historii postoupili na velkém turnaji do třetího finále po sobě. Předtím se to povedlo jen Němcům, kteří hráli o zlato na evropských šampionátech v letech 1972 a 1976 a mezitím na mistrovství světa 1974. Vyhrát dokázali ale pouze první dva turnaje, na Euru v Bělehradě podlehli Československu. Španělé se tak po triumfech v letech 2008 a 2010 mohou stát prvním celkem, který získá zlatý "hattrick".

"Myslím, že už teď jsme přepsali historii. A stále ji píšeme dál. Doufám, že si to lidé budou pamatovat navždy. Je naprosto jedinečné, čeho tenhle tým dosahuje," uvedl brankář Iker Casillas.

Reklama

Související témata: