Hlavní obsah

To není o hrdinství. Prostě nenávidím zápasy, které nemohu hrát, vysvětlil De Rossi před duelem s Němci

Bojuje o čas. Pere se s hodinami a snad i minutami, jen aby mohl večer ve Varšavě k semifinálovému duelu s Němci nastoupit. Dirigent a špílmachr italské fotbalové reprezentace Daniele De Rossi si nedovede představit, že by v tak důležitém duelu v sestavě squadry chyběl. „Nechci být hrdinou, nepovažuji se ani za bojovníka. Jsem profesionál, který prostě nenávidí, když nemůže nastoupit,“ nechal se slyšet De Rossi laborující po čtvrtfinále s Anglií se zhmožděnými zády.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Gianluigi Buffon (vpravo) objímá spoluhráče z italské reprezentace Daniele De Rossiho.

Článek

Po osmdesáti minutách čtvrtfinálové konfrontace s Angličany ho bolela záda už tak intenzivně, že se musel nechat vystřídat.

Záda bolí, ale hrát chci, hlásill De Rossi

„Nemohl jsem. Bolest byla tak silná, že jsem cítil každý pohyb. A když jsem se pak posadil na lavičku, nemohl jsem se ani pohnout, protože bolest se přenesla do sedacího nervu. Když Diamanti proměnil při penaltovém rozstřelu rozhodující pokutový kop, nebyl jsem schopen se zvednout a běžet ho obejmout," přiznával záložník římského AS považovaný momentálně za jednoho z nejdražších italských fotbalistů. Jeho cena se podle serveru transfermarkt.com pohybuje kolem 38 miliónů eur.

Není divu, že kouč squadry Cesare Prandelli by ho v semifinálové sestavě moc rád viděl. A touha De Rossiho rozdat si to s Němci je ještě větší. „Záda ještě cítím, ale můj stav se podstatně zlepšil, takže věřím, že hrát budu. Všechno se ale rozhodne až při posledním rozcvičení před utkáním," držel osmadvacetiletý záložník sebe i spoluhráče v naději, že semifinále nevynechá.

Architekt, který by nám chyběl, přiznal trenér

Pro italskou reprezentaci je klíčovým mužem, který dává hře tempo, rytmus a pochopitelně nápady a myšlenky. Zvláště ve dvojici s Pirlem představují obrovskou sílu.

„Jsou to architekti naší hry," přiznává trenér Cesare Prandelli, jak moc De Rossiho potřebuje. I vzhledem k jeho zkušenostem a vítěznému duchu... Vždyť byl u toho, když před šesti lety na světovém šampionátu Itálie v semifinále Německo vyřadila, figuroval pochopitelně i v základní jedenáctce, která po penaltovém rozstřelu s Francií mistrovství světa vyhrála. I přičiněním De Rossiho, který se při exekuci pokutového kopu nemýlil.

„Od té doby už ale uběhlo šest let a obě mužstva se hodně změnila. Němci udělali za tu dobu velký výkonnostní skok, jsou silní a jako vždy na velkém turnaji perfektně nachystaní. O to větší touhu mám proti nim zase nastoupit a zopakovat si vzpomínané semifinále z Dortmundu, které jsme v nastavení vyhráli," přiznával De Rossi ještě pár hodin před varšavským semifinále, že bojuje  s bolestí i časem, ale hrát za každou cenu chce.

„Nebudeme možná v utkání dominovat tak, jako proti Anglii, neboť Němci jsou daleko silnějším soupeřem, ale nás přístup se měnit nebude. Bylo by to ostatně zbytečné, protože dva roky se držíme fotbalu, s nímž jsme úspěšní a se kterým chceme uspět i v semifinále," nechal se slyšet Daniele De Rossi.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0