Hlavní obsah

Německo - Itálie 1:2Zlobivé dítě italského fotbalu Balotelli vystřílelo squadře během půlhodiny dvěma góly finále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Balotelli 0 : 1
36. Balotelli 0 : 2
90. Özil (penalta) 1 : 2
Záznam online reportáže

Varšava

Italové jsou ve finále. A zaslouženě, protože půlhodina jim ve varšavském semifinále stačila, aby dvěma parádními góly zlobivého dítěte Balotelliho Němce porazili a odsoudili je zase jen k zisku bronzu. Zato squadra bude hrát v neděli v Kyjevě se Španělskem o zlato. Znovu tak potvrdila, že když je italskému fotbalu nejhůř, když jím zmítají korupční či sázkařské skandály, reprezentace se navzdory všem pesimistickým předpovědím semkne a je schopna vystoupit na samý piedestal. Před šesti lety na mistrovství světa 2006 to ziskem zlata dokázala, tentokrát ji k tomu na EURO 2012 chybí poslední krok.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Útočník Itálie Mario Balotelli se raduje z gólu do německé sítě.

Článek
Fotogalerie

Oba góly Maria Balotelliho do německé sítě

Diametrální rozdíl mezi varšavským kláním a středeční pyrenejskou nudou. Od začátku se ve Varšavě hrál fotbal, od úvodních minut myslely oba týmy na útočení. Němci daleko víc, neboť škaredá bilance s italskou squadrou se nad nimi vznášela jako noční můra, s níž chtěli co nejdříve skoncovat.

Nejdřív zlobili Němci

Však se také prodrali už po šesti minutách do první velké šance, k níž jim svým dílem napomohl Buffon. Centrovaný míč do šestnáctky podcenil, takže Hummelsovi se nabídla víc než slibná příležitost, kterou musel hasit na brankové čáře Pirlo.

Jasně že Löwův tým, do jehož základní sestavy se ve srovnání s čtvrtfinálovým zápasem s Řeckem vrátili ofenzivně ladění Podolski i Gómez, narostl. Kroos ovšem hledal spoluhráče před Buffonem marně, Khedira s dalekonosným pokusem nepochodil, Özil italskou obranou rovněž neprokličkoval.

Pak ale dvakrát udeřil Balotelli

Zákonitě proto udeřila squadra, v jejíž středové řadě se nakonec přece jen objevil uzdravený De Rossi... Po pár pokusech o rychlé výpady si ve 20. min. Cassano pohrál hned se dvěma obránci, milimetrově přesným centrem našel Balotelliho a protože Badstuber nedokázal zlobivé dítě italského fotbalu odstavit, neměl brankář Neuer proti hlavičce z pár kroků nárok.

Gól pochopitelně zápasu prospěl, takže další minuty překypovaly akcemi na obou stranách a vzrušením ještě víc. Gómez se sice usilovně, ale bezvýsledně pokoušel najít prostor v šestnáctce před Buffonem, Khedira veterána v italské bráně protáhl, ale nepřekonal, Italové odpověděli nejprve výpadem Montoliva a vzápětí druhým gólem.

Opět v podání Balotelliho, jenž se stal hrdinou varšavského večera. Pro Italy tedy určitě, neboť v 28. min. parádně zužitkoval dlouhý pas od Montoliva. Hodně nedůrazní a až nezvykle chybující němečtí stopeři ho zase neuhlídali, Lahm ho nedohonil a on přesnou střelou do pravého horního rohu nedal Neuerovi opět sebemenší šanci.

Squadra tak během půlhodiny dokonale naplnila filosofii svého kouče Prandelliho, jenž jí naordinoval ofenzivní fotbal plný pohybu, rychlých akcí a důrazného zakončování. "Nebyl sebemenší důvod, abychom se od této filosofie a pojetí, jež nám dva roky přináší úspěchy, v semifinále odchýlili," nechal se slyšet De Rossi.

Ani Löwovy rošády zvrat nepřinesly

Po přestávce se pokusil německý kouč Löw zvrátit osud semifinále nasazením Kloseho a Reuse. Rošádami hru svého týmu skutečně oživil, neboť Reus se už po dvou minutách uvolnil a pálil k tyči, vzápětí se Lahmovi dokonce nabídla obrovská příležitost vstřelit kontaktní gól a zápas zdramatizovat. Bránu však přestřelil, takže Italové těžké chvíle přežili bez úhony.

A přežili celý druhý poločas, i když se za dané konstelace už pochopitelně spoléhali na defenzivu a bránění, přičemž  čekali, jak si vpředu povede neudržitelný Balotelli. Němci tak bušili do sevřených a dobře organizovaných zadních řad squadry usilovně, ale marně. Zvláště, když Buffon bravurně zlikvidoval i Reusův trestný kop mířící pod břevno.

Özil jen snížil, prokletí neskončilo

Po dvaadvaceti minutách naopak nechybělo mnoho, aby Marchisio vysunutý Diamantim o osudu semifinále definitivně rozhodl. Bránu však netrefil, poté sobecky přehlédl náhradníka Di Natala, takže Němci mohli pořád ještě doufat a nakonec jít i do absolutního rizika.

Začali hrát jen na tři obránce, místo krajního beka Boatenga dokonce přišel na trávník Müller, ale nic už nepomohlo. Nakonec mohli být rádi, že zůstávalo u dvougólového rozdílu, neboť Di Natale postupující v 82. min. sám na Neuera jim mohl zasadit třetí úder. Šance se však lekl a trefil jen boční síť.

Němci se v posledních minutách sice ještě znovu vzepjali k zoufalému náporu, po promarněné příležitosti Hummelse nakonec Özil v nastaveném čase z penalty nařízené za ruku Balzarettiho přece jen snížil, ale víc už Löwův tým nestihl, i když se do útočení zapojoval i brankář Neuer.

Po patnácti vítězných soutěžních zápasech tak v semifinále evropského šampionátu padl a italské prokletí trvající už dlouhých sedmnáct let ani ve Varšavě nezlomil. Zůstala mu zase jen bronzová útěcha, zatímco squadra se utká v neděli večer v Kyjevě se Španělskem o zlato.

Mistrovství Evropy ve fotbale, semifinále:
Německo - Itálie 1:2
Branky: 90.+ 2 Özil z penalty - 20 a 36. Balotelli. Rozhodčí: Lannoy - Cano, Annonier (všichni Fr.). ŽK: Hummels - Balotelli, Bonucci, Motta, De Rossi. Diváci: 55.540. Poločas 0:2.
Německo: Neuer - Boateng (71. Müller), Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski (46. Reus) - Gomez (46. Klose). Trenér: Löw.
Itálie: Buffon - Chiellini, Barzagli, Bonucci, Balzaretti - Pirlo - Marchisio, Montolivo (64. Motta), De Rossi - Balotelli (70. Di Natale), Cassano (58. Diamanti). Trenér: Prandelli.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0