Hlavní obsah

Pirlo krotí squadru: Nezískat zlato by bylo stejné, jako putovat do Říma a nevidět papeže

Varšava

Celá Itálie se topí v nadšení, její velké kontroverzní dítě Balotelli se stalo pro celou zemi hrdinou. Tak jako pokaždé, když se fotbal na Apeninském poloostrově ocitl na samém dně, kdy byl zmítán korupčními skandály, nebo je podobně jako v současnosti zašlapáván do země sázkařskými aférami, povstala reprezentace z popela. Na evropském šampionátu znovu dokázala svou sílu. Ve čtvrtečním varšavském semifinále vyřadila favorizované Německo a v neděli se utká v Kyjevě s úřadujícími mistry Evropy Španěly o zlato. „Ještě jsme nic nevyhráli. Jestliže ve finále neuspějeme, budou všechna předchozí vítězství k ničemu,“ potvrdil Andrea Pirlo, že jeho squadra teď myslí na zlato.

Foto: Bartosz Jankowski, Reuters

Andrea Pirlo (vpravo) se raduje se spoluhráči z italské reprezentace Federikem Balzarettim (vlevo) a Antoniem Cassanem z postupu do finále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Oba góly Maria Balotelliho do německé sítě

Nikdo jim před šampionátem nevěřil. Všichni experti se tvářili krajně skepticky na paralelu s rokem 2006, kdy fotbalovou Itálii ničil korupční skandál a její reprezentace přesto dosáhla na mistrovství světa na primát.

I Nedvěd se šeredně pletl

„Podruhé se jí něco podobného těžko povede, protože Italové nejsou v dobrém psychickém rozpoložení. Ani být nemohou, protože tamní fotbal je plný nových skandálů, které mužstvu na pohodě rozhodně nepřidají. Squadra má problémy sama se sebou a proto ji nevěřím," nechal se při návštěvě v polské Vratislavi slyšet Pavel Nedvěd zasedající nyní ve vedení turínského Juventusu.

Šeredně se mýlil. Italové se znovu semkli a jsou ve finále. Stejně jako před šesti lety na světovém šampionátu v Německu...

„Ještě jsme ale nic nevyhráli. Jsme sice ve finále, ale kdybychom v něm neuspěli, bylo by to stejné jako putovat do Říma a nevidět papeže," naznačil tvůrce hry v italské reprezentaci Andrea Pirlo, kam až ambice jeho týmu sahají. Samo sebou že ke zlatu...

Pirlo: Je to stejné jako v Německu

„Po světovém šampionátu v roce 2006 jsme měli v národním týmu jisté problémy, takže úspěchy se nedostavovaly. Teď ale všichni zažíváme víceméně stejné pocity jako před šesti lety. Stejnou touhu po vítězství, která je navíc umocněna tím, že máme kolem sebe několik mladých hráčů, kteří Německo nezažili," rozpovídal se třiatřicetiletý Pirlo.

„Teď se hlavně nesmíme nechat výhrou nad Německem unést. Pokud chceme uspět i ve finále proti Španělsku, musíme prokázat stejného ducha a touhu jako proti Němcům a před tím ve čtvrtfinále proti Angličanům," dodávala ústřední postava italské reprezentace.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0