Hlavní obsah

Za všechno si můžeme sami, přiznal kapitán Němců Lahm a netajil, že v kabině tekly slzy

Varšava

Nezastírali, jak velké rozčarování zažívají. „V šatně tečou slzy. Nikdo nepronesl jediné slovo, myš by tam bylo slyšet,“ přiznával německý kouč Joachim Löw, když po prohraném semifinále s Itálií opustil konečně šatnu. „Za všechno si můžeme sami. Je to pro nás hodně hořké, ale ty chyby jsme udělali my,“ dodával do kamer televize ARD po drahné době kapitán německé reprezentace Philipp Lahm, že on i jeho spoluhráči začali s hledáním chyb u sebe.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Strnulý pohled německého trenéra Joachima Löwa po semifinálové prohře s Itálií.

Článek
Fotogalerie

Oba góly Maria Balotelliho do německé sítě

Bronz je Němcům málo. Chtěli víc, chtěli stejně jako před čtyřmi lety na EURO v Rakousku a Švýcarsku do finále. Itálie je však o jejich plány připravila, neboť je v první půli varšavského semifinále přehrála a dvěma góly Balotelliho je už po půlhodině ze šampionátu vyprovodila.

Hloupé chyby, uznal kapitán

„Chyby, které jsme udělali a po nichž nám dával Balotelli gól, byly neskutečně hloupé," přiznal kapitán německého týmu Lahm, jenž se sám podepsal pod druhou brankou italského snajpra. Nechal k němu doletět dlouhou přihrávku od Montoliva, od míče ho neodstavil, takže brankář Neuer neměl proti Balotelliho pumelici šanci.

„V podobných příležitostech jsem zvyklý střílet ke vzdálenější tyči, ale na poslední chvíli jsem si všechno rozmyslel a napálil balón do šibenice, aby gólman nemohl reagovat," popisoval klíčový okamžik celého semifinále Mario Balotelli.

Při úvodní brance selhal kapitán, při úvodní trefě Mats Hummels a Holger Badstuber. První ponechal Cassana centrovat, druhý pak pro změnu Balotelliho hlavičkovat. „To nebyla jen jejich chyba, na vině byla celá obrana," zastával se spoluhráčů Philipp Lahm, který mohl v nástupu do druhého poločasu duel znovu zdramatizovat.

A i štěstí nám chybělo, dodával

Po korekturách v sestavě, k nimž trenér Löw sáhl, začali totiž Němci náporem a právě Lahm mohl už po čtyřech minutách vstřelit kontaktní gól. Buffonovu bránu však přestřelil...

„Pokud chcete uspět proti Italům, musíte mít i trochu štěstí. A my ho neměli vůbec. Ve druhém poločase jsme sice vyvinuli obrovské úsilí, ale vstřelená branka přišla příliš pozdě," věděl Lahm, že Özilův gól z penalty ve druhé minutě nastavení už jeho týmu nepomůže.

„A přitom jsme nebyli rozhodně horší než Italové, i my měli spoustu šancí," lkal po prvním svém prvním vystoupení na šampionátu Toni Kroos, jehož trenér nasadil do semifinále proto, aby eliminoval italskou středovou osu Pirlo, Montolivo a spol.

„S ním jsme chtěli být ve středu hřiště silnější," zdůvodňoval Löw svůj tah.

Buďte shovívaví, žádal trenér

Přitom okamžitě žádal německou fotbalovou veřejnost o shovívavost a trpělivost. „Všichni jsme velice zklamaní, ale neměli bychom mužstvo zatracovat a vidět jen vyřazení. Můj tým odehrál skvělý turnaj," hájil své svěřence, kteří po sérii patnácti vítězných soutěžních zápasů padli v nejnevhodnější chvíli. V semifinále evropského šampionátu...

„Všechno jsme podělali už v první půli, ale mužstvo v sobě má velký potenciál k dalšímu růstu. Zvláště pro mladé hráče představoval obrovskou zkušenost, která se v budoucnu zúročí," notoval si s trenérem i manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff.

Reklama

Související témata: