Hlavní obsah

Hráli jsme si s ohněm! Buffon se místo oslav opřel do italských flákačů

Lichotivá slova, plácání se po ramenou a pochvalné hodnocení? Nic takového od Gigiho Buffona nečekejte. Italský brankář sice dovedl „squadru azzuru“ do kyjevského finále EURO 2012 (v neděli od 20:45 proti Španělsku), po semifinálové výhře 2:1 nad Německem ve Varšavě se však do vlastního týmu ostře opřel. „Takové zápasy přece nemůžeme podceňovat. Kdyby došlo na prodloužení, prohráli bychom nejmíň 2:9!“ cituje Buffona server football-italia.net.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Radost italského gólmana Gianluigiho Buffona

Článek

Závěr semifinále gólmana pořádně nadzvedl. Gianluigi Buffon (34) nedokáže pochopit, jak mohla „squadra azzura" v takové míře hřešit na vedení 2:0 a poslední minuty tak odfláknout.

„Nemůžeme si přece dovolit hrát si takovým způsobem s ohněm. Usilujeme o něco jedinečného a prestižního, takže výkon v posledních pěti minutách rozhodně nebyl v pořádku. Pokud by se soupeři podařilo dát šťastný gól a vyrovnat na 2:2, v prodloužení bychom jistě prohráli nejmíň 2:9," hrozí se italský brankář.

„Hrajeme přece na evropském šampionátu a takové zápasy nemůžeme brát na lehkou váhu. Vždy hodnotím raději výkon a přístup než vítězství, či prohry. Mimo pár hráčů v týmu jsme stále mladým mužstvem, potřebujeme se neustále učit. Odehráli jsme skvělý zápas, ale nedokázali zvítězit vyšším rozdílem. Tento souboj nám nakonec vyšel," oddechl si Buffon.

Gigiho motivují oslavy v Itálii

Gólman k postupu přispěl především skvělým zákrokem proti střele Samiho Khediry, po níž na druhé straně skóroval Mario Balotelli. „Podle mě to byl pěkný zákrok, ale v podstatě nic nového. Mrzí mě, pokud jsem někoho překvapil..." říká Buffon poněkud neskromně. „Při dvou či třech střelách jsme měli štěstí, je však třeba hodnotit celý souboj a ne jen výsledek. Vím, že jsou lidé, kteří mě mají rádi, a já se jim to snažím oplatit svými výkony. Usmívám se, když vítězíme, ještě jsme však neskončili," ujišťuje.

Němci ani poosmé na velkém turnaji nedokázali Italy porazit. A Gigi prozradil, jak se na semifinále velkých soupeřů chystal.

„Sotva jsem usnul, nestudoval jsem naše soupeře. Přibližně hodinu a půl jsem se na internetu díval na oslavy v italských ulicích po vítězství s Anglií. Naběhla mi husí kůže a nyní si jen představuji, co se aktuálně děje doma!"

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0