Hlavní obsah

Hostiteli fotbalového Superpoháru budou Cardiff a Tbilisi

Kyjev

Výkonný výbor UEFA dnes v Kyjevě vybral hostitele fotbalového Superpoháru. V roce 2014 budou vítězové Ligy mistrů a Evropské ligy hrát v Cardiffu ve Walesu, rok nato v Tbilisi v Gruzii. Již dříve bylo rozhodnuto o tom, že prestižní zápas v příštím roce poprvé po patnácti letech opustí Monako a jeho dějištěm bude pražský Eden.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Posune se také termín zápasu z konce srpna do jeho poloviny, aby byl v souladu s novým mezinárodním kalendářem FIFA.

Výkonný výbor dále rozhodl o zřízení nové klubové soutěže pro týmy do 19 let. Od roku 2013 ji budou hrát juniorské týmy klubů, které postoupí do hlavní fáze Ligy mistrů. Ve skupinách bude soutěž kopírovat Champions League, dál se bude hrát vyřazovacím způsobem na jeden zápas, přičemž semifinále a finále bude na neutrální půdě. Po dvou letech bude experiment vyhodnocen.

Šéf komise rozhodčích Pierluigi Collina informoval výkonný výbor o úspěšnosti experimentu s brankovými rozhodčími. Ti byli nasazeni ve více než tisícovce zápasů v Lize mistrů, Evropské lize a na mistrovství Evropy a podle hodnotící zprávy se dopustili jen jediné chyby, a to když neupozornili na regulérní gól Ukrajinců v zápase s Anglií.

UEFA tak doporučí zavedení brankových rozhodčích i pro zápasy FIFA. Už v příštím týdnu bude o možnostech posuzování sporných situací při gólech jednat výkonný výbor FIFA s pravidlovou radou. Ve hře je i zavedení videa na brankové čáře.

Reklama