Hlavní obsah

Když je doma skandál, Italové jsou šampióny, varuje Buffon před finále Španěly

Uznává, že Španělé jsou coby obhájci titulu favority. Zároveň však věří, že Italové jsou schopní ve finále korunovat své překvapivé tažení evropským šampionátem. Brankář Gianluigi Buffon (34) už dovedl „squadru azzuru“ k titulu fotbalových mistrů světa v roce 2006. A EURO 2012 mu tehdejší triumf v mnohém připomíná. „Prožívám stejné emoce a tutéž víru,“ potvrzuje Gigi.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský brankář Gianluigi Buffon

Článek

Nejdřív skandál, hned po něm titul. I to by mohla být jedna z paralel mezi světovým šampionátem 2006, který Italové vyhráli, a letošním mistrovstvím Evropy v Polsku a na Ukrajině. „Prožívám stejné emoce a tutéž víru. A analogií je evidentně mnohem víc," srovnává gólman Gianluigi Buffon před nedělním kyjevským finále proti Španělsku.

Aby brankář „squadry azzury" prožil zlaté déja vu, musel by jeho tým zastavit úřadující mistry světa i Evropy.

Buffon přitom přiznává, že po úvodních remízách 1:1 se Španělskem a Chorvatskem si na titul absolutně netroufal. „Naši první soupeři ve skupině nad námi měli převahu. Proto jsem si říkal, že Itálie nemůže šampionát vyhrát. Problém je, že ve finále nás znovu čekají právě Španělé... Alespoň že začínáme za stavu 0:0," usmívá se.

Italský sen proti španělskému válci

Roli favorita tedy rád přenechá soupeři. „Španělé už válcují svět posledních šest let. Mají větší šanci vyhrát. Po dvou titulech v řadě mají obrovskou sebedůvěru, opírají se o mimořádné hráče. My jsme ale na turnaji překvapili a doufáme, že v duelu s mimořádným soupeřem můžeme svůj sen dotáhnout až do konce," líčí Buffon.

Gólman Juventusu není sám, kdo si libuje, jak Italové změnili svůj herní styl. Žádné betonování, jejich fotbal je útočný a zábavný. „Čtyřikrát jsme vyhráli titul mistrů světa, přesto přišel čas, abychom našli pokoru a sílu ke změně. Trenér Prandelli nám správný určil směr, jinak by to nebylo snadné."

Squadra azzura se umí semknout

Finalisté si zatím vyměňují samé komplimenty. Ani gólmani nejsou výjimkou. „Iker Casillas je skvělý brankář, velice ho obdivuji. Jsem rád, že se zase utkáme," ujišťuje Buffon.

Stejně jako v letech 1982 a 2006, Italové se i letos dostali do velkého finále, když jejich fotbalem doma otřásal skandál.

„Existuje něco, co je v italské mentalitě. Tlachy nechme stranou, Italové mají smysl pro odpovědnost, úctu a lásku k reprezentačnímu dresu. Umíme se semknout a zůstat hrdí i ve chvíli, kdy to od nás nikdo nečeká. To je naše síla," varuje Španěly Buffon.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0