Hlavní obsah

Němci se pustili do kritiky UEFA. Záběry z Eura jsou zmanipulované, tvrdí

V Německu se zvedla velká vlna kritiky, která obviňuje Evropskou fotbalovou unii (UEFA) z manipulace s televizními záběry z fotbalového Eura. Vyvolaly ji záběry plačící německé fanynky bezprostředně poté, co Ital Mario Balotelli vstřelil v semifinále druhý gól do německé sítě. Později totiž vyšlo najevo, že záběry byly pořízeny už před utkáním, kdy fanynka dojatě reagovala na německou hymnu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zklamaní němečtí fanoušci.

Článek

Německé televizní stanice proti takové praxi ostře protestují. "Jsme tím velmi překvapeni a pobouřeni. Německé publikum očekává, že živé vysílání je opravdu živé. A jakékoli manipulace a cenzura jsou pro nás nepřijatelné," řekl listu Süddeutsche Zeitung šéf vysílání z Eura na ARD Jörg Schönenborn.

Že režiséři přenosů vkládají do vysílání obrázky, které nejsou zcela autentické, se provalilo, když plačící fanynka dostala e-maily od přátel z domova. Ti nemohli pochopit, proč tak pláče, když do konce utkání zbývá ještě hodina a německý tým je známý svou houževnatostí.

Nebyl to první případ, kdy režie podstrčila televizním divákům záběr, který vypadal jako aktuální. Televize ARD si stěžovala, že záběr na trenéra Joachima Löwa, jak rozpustile vypíchl míč podavači během utkání s Nizozemskem, byl ve skutečnosti pořízen ještě při rozcvičování.

UEFA se brání, chybu však částečně přiznala

Deník Süddeutsche Zeitung poznamenal, že UEFA také cenzuruje záběry z Eura. Kamery se prý vyhýbají prázdným sedadlům, transparentům s politickým textem, pyrotechnice nebo naháčům na hřišti.

UEFA odmítla, že by s diváky úmyslně manipulovala. Snaží se prý jen zachytit "lidský příběh zápasu". Slzy na tvářích fanynky prý měly divákům zprostředkovat emoce a napětí. Nicméně rozhodnutí umístit je bezprostředně po gólu prý nebylo správné.

Reklama

Související témata: