Hlavní obsah

Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Eura získal Torres

Španělský fotbalista Fernando Torres se téměř celou sezónu ve svém klubu Chelsea potýkal s mizernou střeleckou formou, na evropském šampionátu si ale spravil chuť ziskem titulu a navrch přidal vítězství ve Zlaté kopačce pro nejlepšího střelce turnaje.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Fernando Torres oslavuje gól proti Irsku

Článek
Fotogalerie

K triumfu mu stačily pouze tři branky, což je nejméně od roku 1992. Méně branek měl nejlepší střelec Eura pouze na prvních třech šampionátech v letech 1960, 1964 a 1968. Tehdy se ovšem ještě nehrálo systémem s šestnácti účastnickými zeměmi. Jen pro ilustraci: Milan Baroš v roli nejlepšího střelce Eura 2004 nasázel v Portugalsku branek pět.

Spolu s Torresem třikrát skórovalo na v neděli ukončeném mistrovství ještě dalších pět hráčů, ve prospěch španělského útočníka ale hrály pomocné statistiky. Při rovnosti gólů na prvním místě rozhodovaly asistence a poté nižší počet odehraných minut.

Torres měl na kontě jednu přihrávku na branku stejně jako Němec Mario Gomez. Na turnaji ale strávil na hřišti jen 189 minut, zatímco německý kanonýr 282.

Osmadvacetiletý Torres si zajistil zisk Zlaté kopačky až v samém závěru Eura. V nedělním finále s Itálií jako střídající hráč nejprve v 84. minutě zvýšil na 3:0 a dvě minuty před koncem připravil gól pro Juana Manuela Matu. První dvě branky na turnaji dal Torres ve skupině při výhře 4:0 nad Irskem.

Konečná tabulka střelců ME (po 31 zápasech)
3 - Dzagojev (Rus.), Gomez (Něm.), Mandžukič (Chorv.), Ronaldo (Port.), Balotelli (It.), Torres (Šp.),
2 - PILAŘ, JIRÁČEK (oba ČR), Ševčenko (Ukr.), Bendtner, Krohn-Dehli (oba Dán.), Fábregas, Xabi Alonso, Silva (všichni Šp.), Ibrahimovic (Švéd.), Salpingidis (Řec.),
1 - Pavljučenko, Širokov (oba Rus.), Lewandowski, Blaszczykowski (oba Pol.), Samaras, Gekas, Karagunis (všichni Řec.), Navas, Alba, Mata (všichni Šp.), Di Natale, Pirlo, Cassano (všichni It.), Jelavič (Chorv.), St. Ledger (Ir.), Nasri, Ménez, Cabaye (všichni Fr.), Lescott, Carroll, Walcott, Welbeck, Rooney (všichni Angl.), Larsson, Mellberg (oba Švéd.), Pepe, Postiga, Varela (všichni Port.), Van Persie, Van der Vaart (oba Niz.), Podolski, Bender, Lahm, Khedira, Klose, Reus, Özil (všichni Něm.).

Reklama