Hlavní obsah

VIDEO: Nejúžasnější čas španělského fotbalu, slaví Casillas a jeho sedm statečných

Kyjev

Válcují celý fotbalový svět. Evropský šampionát v Rakousku a Švýcarsku, mistrovství světa v Jižní Africe. A teď navrch mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině. Unikátní treble korunovali Španělé nedělní finálovou výhrou 4:0 nad Itálií v Kyjevě. „Sedm statečných“ získalo svůj třetí velký titul - Casillas, Ramos, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, Fabregas a Torres.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fotbalisté Španělska oslavují úspěšnou obhajobu titulu mistrů Evropy.

Článek
Fotogalerie

Gólové momenty finále Eura

Němcům se v roce 1976 třetí velký titul v řadě získat nepovedlo, Čechoslováci byli proti. Španělé to zvládli, ve finále EURO 2012 uštědřili Italům krutou porážku a fotbalovou historii přepsali. Jako první vyhráli tři šampionáty po sobě. ME 2008, MS 2010 a ME 2012.

„Je to nejúžasnější čas španělského fotbalu. Máme hodně talentu, navíc jsme na takový úspěch dlouho pracovali," jásal s medailí na krku kapitán nezdolných šampiónů Iker Casillas.

Španělé mají sedm hráčů, kteří se podíleli na všech titulech: Casillas, Ramos, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta, Fabregas a Torres. To je páteř úspěšného týmu v jeho zlatém období.

„Je to kouzelné a jedinečné. Stále si neuvědomuje, že jsme vstoupili do historie," liboval si v Kyjevě záložník Andres Iniesta.

Chtějí vládnout i v příštích letech

Hřálo ho, že jeho tým právě ve finále rázně odpověděl na kritiku výkonů v průběhu turnaje. „Každý má svůj způsob, jak vidět věci, svůj názor. Nebyli jsme tady, abychom hráli nejkrásnější fotbal. Asi však nebyl tak špatný, když máme další titul... Zůstali jsme věrní osvědčenému stylu, což se nám ve finále vyplatilo."

Okamžitě po finále vypukly velké oslavy. „Musíme také poděkovat lidem u nás doma. Víme, co se tam teď děje," poukázal Casillas. „Možná si naši fanoušci budou myslet, že finále pro nás bylo procházkou. Na cestě k titulu jsme ale museli překonat spoustu problémů," přiznal gólman.

„Fotbal, to je život Španělů. Jsem velmi šťastný, finále nám vyšlo parádně. Vždycky jsem se koncentroval jen na nejbližší zápas. Tři tituly v řadě jsou úžasné. A věřím, že ještě nekončíme. Doufám, že tento tým bude vládnout i v příštích letech," vzkázal světu Iniesta.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0