Hlavní obsah

Dva roky si musel počkat. Až návrat do Plzně pomohl Pilařovi zpět do reprezentace

Plzeň

Dva roky na tu chvíli čekal. Dva roky si musel Václav Pilař počkat, než v nominaci české fotbalové reprezentace najde opět své jméno. V přípravném zápase na Ukrajině v srpnu 2012 si totiž potrhal vazy v koleně, čímž pro něho začalo dlouhé martyrium. S léčením, ale i štacemi, na které ho bundesligový Wolfsburg posílal, aby se dostal do někdejší formy. Až návrat do Plzně, odkud se do Německa vydal, představoval vysvobození. A také pozvání do národního týmu po dvou letech čekání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Václav Pilař se po dvou letech vrací do reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Nebyly to pro něho jednoduché dva roky. Na evropském šampionátu v Polsku zazářil, Rusům a Řekům vstřelil dokonce po gólu, jenže dychtivě vyhlížené premiéry na bundesligové scéně se nedočkal. V přípravě české reprezentace ve Lvově se v duelu s domácí Ukrajinou v 65. minutě vážně zranil a přetrhané vazy v levém koleně jeho kariéru zbrzdily.

I Sparta ho lákala, on zvolil ale Plzeň

A na celé dva roky, protože problémy s léčením a rehabilitací se táhly a nová zranění se hlásila. Ve Wolfsburgu, stejně jako poté ve Freiburgu, kam přišel na hostování. Letos v létě se o jeho zapůjčení ucházelo hned několik německých klubů, Pilař se však rozhodl pro návrat do Plzně.

„Nikde jinde jsem nezažil nádhernější fotbalový život, Viktorka pro mě byla jedinou volbou, i když zájem o mé angažování projevila i Sparta a já se dokonce sešel s trenérem Lavičkou. Vnitřně jsem však věděl, že na Letnou nepůjdu, protože do Sparty nepatřím. Chci znovu nastartovat kariéru v Plzni," svěřoval se při letním návratu na českou fotbalovou scénu.

„Pro mě je nejdůležitější, že jsem zdravý a na hřišti se cítím dobře," liboval si nad svou volbou po prvních pěti odehraných kolech, po nichž na něho ukázal i reprezentační kouč Pavel Vrba.

„Vybral si klub, kde dostává prostor a každým odehraným zápasem se vrací do formy, kterou měl na evropském šampionátu před dvěma lety v Polsku, což je jen dobře. Pro něho, Plzeň i národní tým," glosoval trenér Pilařovu nominaci.

Těžké zápasy potřebujeme, přiznává

„Dělal jsem vše pro to, abych se do národního týmu zase dostal. Proto jsem se soustředil hlavně na výkony v plzeňském dresu a dělal vše pro dobré výsledky Viktorky. Na základě toho přišla i pozvánka do reprezentace," přemítal Pilař, proč si na něho trenér Pavel Vrba před přípravným duelem s Američany a kvalifikací s Nizozemci vzpomněl.

„Po vyřazení z pohárové Evropy je dobře, že se v nominaci objevuje hned sedm plzeňských hráčů. Potřebujeme podobně těžké zápasy, i když samozřejmě dopředu netuším, zda v nich nastoupím," pochvaloval si Pilař, že se do národního celku vrací s šesti dalšími spoluhráči z Viktorky.

Zápas s Američany poslouží jako příprava. Kvalifikační duel o EURO 2016 s Nizozemci už bude bitvou na ostří nože.

„Bude to o to těžší, že mají dobře poskládaný tým, který nespoléhá jen na individuality kalibru Robbena či Van Persieho. A protože hrají dobře i jako tým, jsou logicky silnější než jiní soupeři spoléhající jen na výborné jednotlivce," uvědomuje si reprezentační navrátilec, který má zatím na kontě čtrnáct reprezentačních startů, jak náročné střetnutí na Vrbův výběr 9. září při vstupu do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy čeká.

Jak dopadne zápas kvalifikace o postup na ME 2016 mezi fotbalisty Česka a Nizozemska?
Vyhrají Češi
17 %
Zápas skončí remízou
9,9 %
Zvítězí Nizozemci
73,1 %
Celkem hlasovalo 22338 čtenářů.

Reklama

Související témata: