Hlavní obsah

Řezník se konečně dočkal nominace. Je super, že je v reprezentaci sedm Plzeňáků, libuje si

Praha

Železný muž se dočkal. V minulé sezóně byl Radim Řezník klíčovým článkem defenzivy fotbalové Plzně na cestě do Ligy mistrů, následně pak držel Západočechy skvělými výkony na domácí scéně. Jen reprezentační pozvánka stále unikala. Až včera se pětadvacetiletý rodák z Českého Těšína mohl radovat. Trenér Vrba jej povolal na dvojzápas s USA a Nizozemskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Radim Řezník (vpravo) během tréninku v rakouském Westendorfu.

Článek

„Cítím se parádně. Nikdy jsem moc neřešil, jestli pozvánka přijde. Soustředil jsem, abych hrál pravidelně v Plzni, protože jsem věděl, že základem je být stabilním členem sestavy v klubu a odvádět zde dobré výkony. Až potom může přijít pozvánka," říkal Řezník.

Kariéru nastartoval v Ostravě, od září 2011 je členem kádru plzeňské Viktorie. Zpočátku musel o místo těžce bojovat. Ale poslední dvě sezóny se stal hvězdou obrany Západočechů. „Lidé se mě kolikrát ptali, zda nejsem zklamaný, když jsem v nominacích chyběl. Ale já v minulosti pozvánku nikdy moc neočekával, tudíž následně nedošlo na žádný smutek. I teď jsem byl v klidu," vysvětloval Řezník, jemuž dorazilo na mobil mnoho gratulací. S blahopřáním přispěchali i spoluhráči z Plzně.

Ostatně se šesti z nich v pondělí vyrazí do Prahy na sraz národního mužstva. „Je super, že trenér Vrba povolal sedm hráčů z Viktorie. Jde o obrázek, jak se pracuje v plzeňském fotbale. Navíc jsem rád za přítomnost dalších kluků, protože mi pomohou rozkoukat se při mojí premiéře," přemítal Řezník.

Prošel reprezentačními výběry už od šestnácti let, má doma bronz z mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let v Dánsku. „Nepůjde pro mě o zcela neznámé prostředí. S Bořkem Dočkalem, Markem Suchým či Vencou Pilařem jsme se potkávali v mládežnických reprezentacích. Náš ročník byl hodně dobrý. Měli jsme úspěchy. Těším se, že se s kluky zase sejdeme v jednom dresu," líčil Řezník.

Uvědomuje si, že při první nominaci bude spíše v roli pozorovatele připraveného v případě zdravotních problémů kolegů naskočit do hry z lavičky. „Vnímám, že jsem alternativa na pravou stranu obrany. Už nominace je pro mě hodně. Kdybych nastoupil, šlo by o třešničku na dortu," přemítal Řezník.

S lehkým úsměvem bere fakt, že bude usilovat o místo v sestavě, která bude čelit bronzovému týmu z  mistrovství světa v Brazílii. „Je zvláštní, když si vybavím zápasy Nizozemska z nedávného šampionátu. Koukal jsem na ně v televizi a teď bych proti nim měl možná nastoupit. Jde o podobnou situaci jako s Bayernem Mnichov nebo Manchesterem City minulý rok v Lize mistrů," dumal Řezník.

Pokud by volba trenéra Vrby padla právě na mladého plzeňského zadáka, nohy by se mu nervozitou nepodlomily. „Pár zápasů proti elitním týmům jsem už na evropské scéně odehrál. Nervozita je pak menší. Ale respekt k nim mám fakt veliký. Vždyť jsou třetím týmem světa."

Reklama

Související témata: