Hlavní obsah

Rosický nedostal v Arsenalu ani čuchnout: Je to špatné, sám se na hřiště nepošlu

S bolestí dorazil na sraz české fotbalové reprezentace před přípravným zápasem s USA a kvalifikačním duelem o ME 2016 proti Nizozemsku záložník Tomáš Rosický. Hvězdu záložní řady národního mužstva netrápí žádný zdravotní problém, ale nulové vytížení v londýnském Arsenalu. „To je strašně špatné," přiznává upřímně třiatřicetiletý borec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický přichází na sraz národního týmu.

Článek
Fotogalerie

V jakém rozpoložení jste přicestoval na soustředění národního mužstva před duely s USA a Nizozemskem?

Zdravotně jsem v pořádku, moc jsem se těšil. Co se týká herního vytížení, je to strašně špatné, protože jsem vůbec nehrál. To vůbec dobré není, což je jasné.

Neděsí vás jako kapitána, že podobný problém trápí před začátkem kvalifikace mnoho hráčů české reprezentace?

Situace se může promítnout ve dvou rovinách. Když člověk nehraje, může se následně při vstupu do zápasů menší herní vytížení negativně projevit. Na druhou stranu doba od letních příprav ještě není tak dlouhá, tudíž se o žádný negativní dopad jednat nemusí. Ale to je strašně spekulativní.

A jak cítíte situaci ve vašem případě?

Absolvoval jsem celou přípravu kompletní a cítím se velice dobře.

Ale v Premier League jste zůstal třikrát jen na lavičce náhradníků, v play off Ligy mistrů jste naskočil do zápasu na hřišti Besiktase Istanbul v 90. minutě. Nejste z prakticky nulového zatížení nervózní?

Samozřejmě mě moc mrzí, že jsem vůbec nedostal čuchnout. Myslím, že to je škoda i pro klub. Zápasy, které jsme odehráli, zatím můj tým nehraje moc dobře. Mám pocit, že bych mužstvu pomohl. Ale bohužel, sám se do zápasu poslat nemohu.

Řešil jste situaci s trenérem Arsenalu Wengerem? Co vám řekl?

Nechtěl bych to moc rozebírat. Na nějaký malý rozhovor došlo. Trenér nechce, abych Arsenal opustil. Ale pro mě stávající situace není jednoduchá.

Takže jste ještě na poslední chvíli zvažoval, zda londýnský klub opustíte?

Ne. Na myšlenky k odchodu bylo příliš brzy. Sezóna je teprve v začátku, odehráli jsme pouze pět utkání. Začne Liga mistrů, zápasový kolotoč bude veliký. Uvidím, jak bude situace vypadat v příštích týdnech a měsících. Jsem pochopitelně zklamaný, že jsem zatím nedostal šanci. Ale současně musím být nachystaný na okamžik, kdy příležitost dostanu. A pak ji využít.

Uklidňoval vás tedy trenér Wenger při pohovoru, že šanci určitě dostanete a tudíž máte být jen trpělivý?

Snažil se (usmívá se). Je to těžké. Hlavně v okamžiku, když si je člověk jistý, že potenciál týmu je úplně jiný. Herně se nám dosud moc nedařilo. V určitých fázích bych podle mého týmu určitě pomohl. Ale trenér může situaci vidět jinak. Nicméně nepropadám zatím panice. Poctivě trénuji a připravuji se, až příležitost přijde.

Cítíte se tedy trenérem odstrčený, když vidíte, že dává přednost hráčům, kteří ve vašich očích mají horší formu než vy?

Řekl jsem, co jsem mohl. Víc bych situaci nerozebíral.

Reklama

Související témata: