Hlavní obsah

Bílek se první výhry dočkal proti Američanům. Zvládne to i Vrba?

Praha

Hrají o sebevědomí, které budou příští týden na startu kvalifikace o postup na evropský šampionát 2016 proti Nizozemsku potřebovat. Fotbalovou reprezentaci čeká dnes na hřišti pražské Sparty generálka proti Američanům, kteří na MS v Brazílii došli až do osmifinále. Utkání mezi Českem a USA se hraje od 20:15 na Letné a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Tomáš Rosický a trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace před přátelským utkáním s USA a utkáním kvalifikace ME s Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s trenérem národního mužstva Pavlem Vrbou.

Nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Jenže nároďák to potřebuje. V dosud posledním vzájemném měření sil v květnu 2010 v přípravě na americké půdě zvítězili Češi 4:2 a dosáhli první výhry pod tehdejším trenérem Michalem Bílkem. Na první výhru zatím marně čeká i jeho nástupce Pavel Vrba. Reprezentanti pod jeho vedením zatím v předchozích třech duelech uhráli remízy 2:2 s Norskem a ve Finsku a prohráli 1:2 s Rakouskem.

„Dospěli jsme do stadia, kdy už jde o výsledky. Chceme být úspěšní, chceme bodovat. Byl bych spokojený se dvěma výhrami během následujícího týdne," avizuje Vrba před generálkou.

„Příprava nerozhoduje, právě až ostrý strat. Kolikrát je lepší skočit do soutěže a vidět, jak to půjde. Před minulou kvalifikací na EURO jsme začali totální katastrofou v Emirátech. Trenér Bílek tam vyzkoušel spoustu nových lidí, turnaj se mu nepovedl a hned se dostal sám pod tlak. Ale kvalifikace je důležitější. Jde jen o to, zajistit si první dvě místa," říká brankář Petr Čech.

Česká republika - USA
Přípravné utkání dnes od 20:15 v Praze na Letné, rozhodčí Vád (Maďarsko). Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Limberský - Darida, Jiráček - Pilař, Rosický, Krejčí - Vydra.
USA: Guzan - Chandler, Brooks, Orozco, Johnson - Bedoya, Diskerud, Morales, Corona, Green - Altidore.

Hodně útočit a méně inkasovat

Veškeré testování hráčů samozřejmě směřuje k bitvě s Holanďany. „Měli bychom se po třech letošních zápasech již stabilizovat, mít svou tvář. Nebudu ale tvrdit, že úvodní sestavy proti USA a Holanďanům budou shodné. Zápas s Amerikou je začátek bloku, který rozhodne, kdo bude hrát. Další tréninky na něj naváží," líčí Vrba.

„Chceme hrát útočný fotbal, na to chceme navázat. Určitě je třeba zlepšit také defenzivu. Zatím jsme v každém zápase dva góly dostali, to je moc," dodává trenér.

Bodovat musí i s favority

Německý kouč amerického týmu Jürgen Klinsmann přivezl do Prahy jen deset účastníků úspěšného šampionátu v Brazílii.  Zbytek týmu tvoří především mladí hráči, jejichž cílem je MS 2018 v Rusku. Češi navíc vyhráli všechny tři vzájemné zápasy při skóre 12:3, v každém z duelů s USA dali minimálně tři góly.

Jenže po Američanech již příští úterý přijdou na Letné na řadu Holanďani, bronzový tým z Brazílie. A to bude pekelný start nové kvalifikace.

„Nizozemsko je favorit skupiny. Budí respekt, ale věřím tomu, že tým, který se buduje půl roku a chce uspět, musí bodovat i s favority. I když přiznávám, že nic těžšího nás na začátek kvalifikace potkat nemohlo," uvědomuje si Vrba.

Jak dopadne přípravný duel mezi fotbalisty Česka a USA?
Vyhraje Česko
55,2 %
Zápas skončí remízou
20,6 %
Zvítězí USA
24,2 %
Celkem hlasovalo 3483 čtenářů.

Reklama

Související témata: