Hlavní obsah

Vrba: Když nebudou výsledky, můžou mě taky odvolat. Ve výhru nad Holanďany ale věřím

Praha

Je začátek září, a fotbalová reprezentace letos ještě stále nevyhrála. Čtyři zápasy, čtyři marné pokusy. Středeční domácí prohra 0:1 s USA upravila bilanci nového trenéra Pavla Vrby na dvě remízy a dvě porážky. Dost velká mizérie vzhledem k tomu, že již příští týden začne národní tým kvalifikaci EURO 2016 duelem se silným Nizozemskem. „Bodovat musíme i s favority,“ uvědomuje si Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba se blíží k těžké prověrce s Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Ve všech čtyřech letošních zápasech doplatil váš tým na slabou produktivitu. Čím si to vysvětlujete?

Na jednu stranu je dobře, že se do šancí dostáváme, to chceme. Ale otázka je, proč je neproměňujeme. Možná že v české lize se s takovým důrazem hráči nepotkají, nebo nejsme ve finální části dostatečně kvalitní. Je to obrovská škoda. Doufám, že se to prolomí. Výsledky teď nejsou optimální, ale stojím si za tím, že hráči se snažili odvést maximum. Někteří jsou v pohodě, od jiných bychom asi čekali víc.

Váš předchůdce Michal Bílek také své první čtyři zápasy nevyhrál. Nemáte obavy, že se fanoušci proti vám otočí stejně jako proti němu?

Když postoupíme na ME, budu spokojený. Protože pan Bílek tam postoupil. Chci se prezentovat hrou, s jakou jsem byl úspěšný v klubu. Nechci porovnávat hru za jiných trenérů. V některých fázích se na to dá koukat. Nechceme jen odkopávat, a to se do nikoho netrefuju, ale nejsme dost efektivní. A to mě hodně mrzí. Ve většině zápasů jsme měli šancí víc než soupeř. Když to nezlomíme, můžu dopadnout jako spousta trenérů, že budu odvolaný...

Věříte vůbec, že první výhra může přijít právě proti Holanďanům?

Samozřejmě že věřím.

Proti Holanďanům nastoupíte již příští úterý. Co se do té doby dá ještě změnit?

Třeba Sparta měla v posledních týdnech hodně těžký program, takže jejím hráčům musíme vytvořit takový program, aby někteří z nich mohli být ještě dynamičtější. Druhá věc - nacvičit si nějaké automatické věci v ofenzivě. Za třetí - zapracovat na standardkách, v nichž se fotbal rozhoduje. Přiznám se, že do toho jsme proti USA vůbec nechtěli jít.

Když jste tým hodně prostřídal, byl ve druhém poločase přece jen živější. Nemáte z toho zamotanou hlavu?

Avizoval jsem, že základní sestava proti Američanům a Holanďanům nemusí být shodná. Někteří hráči z druhého poločasu byli výraznější než ti v prvním. Nemám zamotanou hlavu, ale hodně mi to ukázalo.

Nestačili jste na Američany, kteří přitom přivezli hodně nezkušený tým. Nemáte dojem, že českému fotbalu ujíždí vlak?

Po éře, kdy jsme měli elitní hráče v elitních klubech, jsme oslavovali a zaměřili se na masovost a ne na vrcholový fotbal. Tréninková centra jsou dnes po celém světě. Když je mít nebudeme, budeme mít spoustu hráčů pro nižší soutěže, ale ne pro elitní. To si musíme ujasnit.

Jak moc bylo znát, že kapitán Rosický teď nemá z Arsenalu dostatečnou herní praxi?

Tomáš byl vidět. Měl spoustu zajímavých přechodových věcí. Okamžitě si dá míč do rychla, zatímco ostatní ho zpracovávají na spoustu doteků a předávají do šířky, do hloubky. V tom je hrozně platný. Ale potřeboval by hrát v Arsenalu víc. Musíme ho také víc dostat do hry.

Reklama

Související témata: