Hlavní obsah

Nechystám se vyhodit Vrbu ani jsem mu nedal ultimáta, tvrdí šéf fotbalu Pelta

Praha
Aktualizováno

Nebezpečí, že by byl přes čtyři výsledkově neúspěšné přípravné zápasy v ohrožení trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba, prý nehrozí. Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta to alespoň tvrdil den po prohře s 0:1 s týmem USA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba (vpravo) a předseda FAČR Miroslav Pelta.

Článek

Po výkonu, jaký reprezentace předvedla proti USA, kdy znovu prohrála, věříte, že může uspět v úterní kvalifikaci s Nizozemskem?

Moc bych si přál, abychom získali alespoň bod, který by nám dával sílu a naději do dalších kvalifikačních utkání. Možná si někdo řekne, že jsem snílek, po výkonech, kterými se Nizozemsko prezentovalo na mistrovství světa, kde skončilo třetí. Ale fotbal nemá logiku a doufám, že to bude v úterý večer na Letné platit.

Promluvíte ještě hráčům do duše?

Tým ví, o co jde. Hned v pondělí na začátku srazu jsme si řekli, jaká máme očekávání od podzimní části kvalifikace, kdy nás kromě Nizozemska čekají zápasy v Turecku, Kazachstánu a pak doma s Islandem. Odhodlání v mužstvu je. Zápas s USA byl smolný. Gól jsme dostali po vlastní chybě a sami jsme zahazovali neskutečné šance.

S kolika body budete po podzimu spokojený?

Vezmu ty tři první zápasy, z nichž bych chtěl čtyři a více bodů. Musíme ale respektovat i kvalitu a sílu soupeřů. O Nizozemsku již byla řeč, v Turecku to bude hodně těžké, také nebyli na mistrovství světa. V Kazachstánu bychom měli uhrát povinné vítězství, ale ani tam to nebude jednoduché. Přál bych si, abychom ani z jednoho z těch duelů nevyšli naprázdno. A pak máme doma Island, který se v minulé kvalifikaci probojoval až do baráže a postup na mistrovství světa mu těsně unikl. UEFA má čtyřiapadesát členů, ale jen s Gibraltarem, San Marinem a Andorrou můžete mluvit o vítězství. S ostatními týmy, dříve outsidery, musíte být ve střehu. I malé země dneska najímají zahraniční trenéry a do fotbalu investují, protože to je fenomén. A to nemluvím o těch nejlepších.

Takže trenér Vrba nedostal ultimátum, kolik bodů musí udělat, aby nebyl vyhozen?

Ne, nic takového. Takhle neuvažuji, abych už před startem kvalifikace stanovoval nějaké dílčí limity a dělal na trenéra bu bu bu. Vycházím i z reality, jaký má výběr hráčů. Rozhodující bude konečný výsledek. Rozhodně si před začátkem kvalifikace nebudeme pouštět do hlavy negativní varianty.

Vrba ale říká, že neustoupí ze své hry, tedy aktivního a ofenzivního fotbalu a nebude hrát na účel a třeba jen nakopávat míče. Nepřeváží přeci jenom, že účel svědčí prostředky?

Ve fotbale chcete vyhrát každý zápas a rozumím tomu, že chcete, aby i předvedená hra nějak vypadala. Na konci zápasu je ale jediným kritériem výsledek. To platí pro vedení fotbalu, trenéra i fanoušky. Konečným cílem je pak postup na EURO 2016. V některých zápasech jsme se prezentovali dobrým výkonem, byť jsme nevyhráli. Naší největší slabinou je proměňování vypracovaných gólových situací.

Líbí se vám hra, kterou předvádí pod Vrbou národní mužstvo?

Když vidím nasazení nejen Vrby, ale celého realizačního týmu, tak to funguje na tisíc procent. Ale rozhodovat budou výsledky. Podle nového systému postupuje na EURO víc mužstev, první dva přímo a třetí ze skupiny jde do baráže. To nám dává mnohem větší šanci než dřív. Přesto jsme dosud ale hráli na mistrovstvích Evropy od roku 1996 pravidelně. Musíme se porvat o druhé místo s Islandem a Tureckem. Nizozemsko je přeci jenom jinde.

Jak důležitý je postup na EURO pro český fotbal z ekonomického hlediska? Postupem by vydělal kolem tří set padesáti miliónů.

Český fotbal, jak reprezentace, tak i kluby, mají díky smlouvám s partnery a výhodným prodejem televizních práv zajištěny příjmy. Peníze za postup by byly bonusem, kdy bychom mohli dát nějaké peníze na horší časy a dalo by nám to i možnost na budování infrastruktury na Strahově. Dneska stavíme sídlo a chtěli bychom zlepšit i další prostory. Pokud bychom nepostoupili, museli bychom tomu finanční politiku přizpůsobit. Hledáme další možnosti, jak získat finanční prostředky, abychom mohli přidat na mládež, do krajů i klubům a na další projekty, které máme nebo chystáme.

Takže smlouvy s partnery jsou o tom, že dají víc, když se postoupí?

Do jisté míry ano, ale není to tak výrazný rozdíl od toho, co je nasmlouváno. Řekněme v procentech osmdesát na dvacet. Bonusy jsou příjemné, ale ne zásadní. Peníze, které bychom dostali za postup od UEFA, jsou úplně někde jinde. Samozřejmě s postupem je spojeno víc pro český fotbal pozitivních efektů. Víc diváků přijde na ligu, stoupne cena hráčů, za jejich prodej pak přijde i víc peněz do fotbalu. Nejde tedy jen o samotné peníze.

Prozradíte, jak je postaveno odměňování reprezentantů?

Je to stejné jako v minulém cyklu. Máme nastavený prémiový řád, podle kterého dostávají za každý zápas poměrnou část po nějakém cyklu. Tu významnou část máme vázanou na postup. Oni to přijali. Vědí, že hrají o poměrně velké peníze, ale ty jsou vázané na konkrétní úspěch.

Příští rok hostí Česko tzv. malé EURO do 21 let. V áčku jsou někteří hráči jako Kadeřábek, Krejčí, Vydra, kteří do této věkové kategorie ještě patří. Budou k dispozici na šampionát?

Jako pořadatelé chceme mít úspěch nejen organizační a ekonomický, ale i sportovní. Budeme apelovat na hráče, kteří už jsou v kádru áčka. Osobně udělám maximum pro to, abychom měli na šampionátu co nejsilnější mužstvo. Potřebujeme dobrý výsledek i v této věkové kategorii.

Některé národní týmy těží z kvality naturalizovaných cizinců. Neuvažujete, že by se i český fotbal vydal touto cestou?

Máte pravdu, že třeba za německý národní tým nastupují hráči jako Özil, Boateng, Khedira. Jenže ti se v Německu už narodili. Je to otázka legislativy. Kdybychom měli hráče jako Wilfrieda nebo Džeka, asi bychom se bavili po utkání s USA o jiném výsledku. Ale zrovna tihle tu nemají žádné kořeny, jen tudy prošli v části svojí kariéry. Těžko je můžeme přemlouvat, aby zažádali o české občanství. Momentálně se nikdo nerýsuje a ani to není cesta, na kterou bychom se měli zaměřit. Spíš musíme zlepšit práci s mládeží, systémově hledat a vychovávat talenty, abychom našli zase další silnou hráčskou generaci. Pracujeme na novém systému, který nebude levný, ale měl by přinést výsledky. Důležité v tuto chvíli je, že jsme přestali válčit a začali dělat fotbal, alespoň mám takový pocit.

Mělo by Česko zkusit angažovat útočníka pocházejícího z jiné země?
Ano
61,2 %
Ne
38,8 %
Celkem hlasovalo 2847 čtenářů.

Reklama