Hlavní obsah

Američany zaspal, proti Holanďanům by měl blanický rytíř Lafata nároďák probudit

Praha

Do nominace se dostal až dodatečně mezi posledními. A když pak dostal horečku a o přípravný duel s USA přišel, po porážce 0:1 se z několika úst ozvalo: „Snad se na Holanďany uzdraví Lafata.“ Zvláštní situace věrně ilustruje, jak omezený výběr hráčů trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba na startu kvalifikace EURO 2016 má. „Necítím se jako zachránce,“ krčí rameny kapitán Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník pražské Sparty David Lafata střílí vedoucí gól proti Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Blanický rytíř se vším všudy. Zápas s Američany doslova zaspal. „Uspával jsem děti, a usnul s nimi. Vzbudil jsem se asi v desáté minutě," líčí David Lafata, který se od čtvrtka zase zapojil do tréninku národního týmu.

Letenští si z pohárového výjezdu do Zwolle přivezli virózu, která po návratu domů skolila několik hráčů. A neunikl jí ani sparťanský kapitán. „Viróza se prohnala celou šatnou, pěkně jsme si ji předávali. Já to dlouho přecházel, ale pak už to nešlo. Teď už jsem naštěstí fit," hlásí Lafata.

O místo se pral s Necidem

V pravou chvíli. Reprezentace ve středu prohrála 0:1, takže Češi po sérii devíti zápasů poprvé neskórovali. „Snad už se David na Holanďany uzdraví," naznačil pak kouč Pavel Vrba, že si od Lafatova návratu hodně slibuje.

Do týmu ho přitom vzal podmínečně. „Měl by se prosazovat také proti kvalitnějším obranám," konstatoval Vrba při oznámení nominace a avizoval, že do ní doplní buď Lafatu, nebo Necida podle vzájemného pohárového duelu.

Do Evropské ligy postoupila Sparta, volba tedy padla na Lafatu. Ten pak navíc dvěma góly včetně luxusních nůžek sestřelil svůj bývalý klub z Jablonce.

Nepřipadá si jako zachránce

„Jsem rád, že tady můžu být, ale rozhodně se nepasuji do role zachránce. Tak to vůbec neberu. Uvidím, jestli dostanu od trenéra důvěru," ujišťuje Lafata. „Od všech útočníků se čekají góly, nejen od Lafaty. A zvláště když to nepadá, jsou útočníci první na ráně..."

Je nejlepším střelcem v historii české ligy, přitom v reprezentaci nikdy stabilní místo neměl. Odehrál za ni 30 utkání a vstřelil 7 branek. „Zápas s Holanďany by pro mě mohl být největší v národním týmu. Jsem tady asi osm let, ale dohromady jsem toho zase moc neodehrál," připomíná další ze svých paradoxů.

Spartě se proti nizozemským soupeřům daří. Před dvěma lety prošla do Evropské ligy z play off přes Feyenoord, před týdnem zase přes Zwolle.

„Čerstvá zkušenost z klubové úrovně je příznivá. Ale teď nás čeká bronzový tým z mistrovství světa v Brazílii, hodně kvalitní soupeř," nechce srovnávat sparťanský kanonýr Lafata.

Zápas ČR - Nizozemsko se hraje v úterý 9. září od 20:45 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: