Hlavní obsah

Nizozemci mají daleko k formě z MS. Kluci se nemusejí bát, uklidňuje Pešice

Mnichov/Praha

Čtvrteční porážka nizozemských fotbalistů 0:2 v přípravě v Itálii ukázala, že "Oranjes" mají daleko k formě z mistrovství světa, kde vybojovali bronz. Myslí si to bývalý kouč české reprezentace Josef Pešice, který zápas v Bari osobně sledoval. Nizozemci podle něj měli problémy v obraně, dopředu moc nehrozili a na jejich hře se projevily absence několika opor v čele s Arjenem Robbenem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Pešice pozoroval příštího soupeře Čechů v kvalifikaci.

Článek

"Byli to trochu jiní Nizozemci než na mistrovství světa. Nepodali dobrý výkon, nejsou ani zdaleka v té formě, kterou měli v Brazílii. Mají svoje problémy. To je pro nás nejdůležitější zjištění," řekl Pešice.

Nizozemcům nevyšel hlavně úvod. Během prvních deseti minut inkasovali oba góly a navíc přišli o vyloučeného stopera Bruna Martinse Indiho. "Trošku bych řekl, že to i podcenili, zaspali hlavně začátek zápasu. Dostali dva rychlé góly, měli vyloučeného hráče a prakticky bylo po zápase. Na druhou stranu musím říct, že Italové velmi dobře využili toho, že obrana Nizozemska vůbec nepůsobila jistě," podotkl spolupracovník trenéra Pavla Vrby.

Dopředu byli strašně málo nebezpeční

Červená karta pro nizozemského stopera byla z pohledu českého pozorovatele komplikací. "Byli v deseti a víte, jak to je. Zdálo se mi, že cítili, že by je stálo moc sil, kdyby chtěli otočit výsledek, že by museli dvakrát tak běhat. Přišlo mi, že to prakticky dohrávali, byli dopředu strašně málo nebezpeční. Možná jim přišlo trošku škoda v tom přáteláku plýtvat silami," uvedl Pešice.

Nový nizozemský trenér Guus Hiddink oproti světovému šampionátu změnil rozestavení na 4-3-3 a "Tulipánům" hra s dvěma středními obránci moc nešla. Oba góly dostali po chybách stoperů. "Balony za obranu a útoky soupeře po stranách jim dělaly problémy, krajní obránci jsou jejich slabším článkem. Myslím si, že složení obrany bude dělat Nizozemcům velké problémy a tam by se dala najít skulinka," hledal Pešice recept pro Vrbův tým.

Na nizozemském výkonu se podle něj podepsalo i to, že chyběli hlavní tahoun ofenzivy hvězdný Robben či obránce Ron Vlaar. "Dopředu byli strašně málo nebezpeční. Byla obrovsky vidět ztráta Robbena, který je světovou extratřídou. Dokáže obejít tři hráče, vytvořit převahu, vystřelit," řekl Pešice. "Sneijder se snažil, ještě možná De Jong. Tihle dva, jinak to byla bída proti tomu, co hráli na mistrovství světa," podotkl.

Češi proto podle něj nemusejí v úterý nastupovat s přehnanými obavami. "Samozřejmě ta kvalifikace se teprve rozjíždí. Bude to jiný zápas a Nizozemci se určitě poučí. Ale kluci se jich nemusejí až tolik bát. Musejí jít na hřiště se sebevědomím, mají šanci zabodovat," dodal Pešice.

Reklama