Hlavní obsah

Hříšník Martins Indi zkazil Vrbovi studium. Z porážky oslabených Oranje nelze nic vyčíst

Měl to být krásný studijní materiál. Náročná prověrka nejbližšího soupeře v Itálii. Jenže vývoj čtvrtečního duelu v Bari kouče fotbalové reprezentace Pavla Vrbu i hráče, kteří se v hotelu sešli u televize, zklamal. Nizozemci hráli již od 9. minuty o deseti. A hodnověrné studování tím skončilo. „Mrzelo mě, že celý zápas nehráli v jedenácti, protože by nám to ukázalo mnohem víc a bylo by to pro nás mnohem zajímavější,“ kaboní se Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba v akci před lavičkou národního týmu.

Článek

Přímo do Bari vyslal jako špióna svého předchůdce Josefa Pešiceho. Obrázek si však chtěl u televize udělat také sám. Zápas Itálie - Nizozemsko (2:0) trenéra národního týmu příliš nepotěšil.

„Přestože Nizozemci brzy přišli o vyloučeného hráče, tak ze začátku utkání šlo vypozorovat, že s novým trenérem přijde nové rozestavení. Ale není vyloučeno, že se Nizozemsko v zápase s námi vrátí k tomu, s čím bylo úspěšné na mistrovství světa," přemítá Pavel Vrba.

Přípravné utkání v Bari:
Itálie - Nizozemsko 2:0 (2:0)
Branky: 3. Immobile, 10. De Rossi z pen. ČK: 9. Martins Indi (Nizozemsko).
Sestava Nizozemska: Cillessen - Janmaat (72. Van der Wiel), De Vrij, Martins Indi, Blind - Wijnaldum (85. Fer), De Jong (63. Pieters), Sneijder - Kuijt, Van Persie (80. Narsingh), Lens (12. Veltman). Trenér Hiddink.

Rychlé vyloučení zápas zkazilo

„Zápas byl samozřejmě výrazně ovlivněn rychlým vyloučením Martinse Indiho, způsob hry Nizozemska pak byl výrazně jiný a mužstvo se logicky spíš zaměřilo na defenzivu a to, aby neinkasovalo třeba ještě vícekrát," lituje kouč.

„Moc jsme toho z televize nepoznali. Asi budou chtít hrát 4-3-3, jenže v 10. minutě bylo rozhodnuto a Holanďani šli do deseti. Nelze z takového utkání vyvodit tolik, co jsme chtěli," brblá také obránce Michal Kadlec.

„Porážka Holanďanů v Itálii nás nesmí ukolébat. Vyloučení hned na začátku zápas poznamenalo, v úterý to bude úplně jiné," varuje útočník David Lafata.

Spoléhali se už jen na brejky

„Italové mohli hrát svůj disciplinovaný fotbal i díky rychle získanému vedení 2:0. Kromě dvou situací Nizozemce do ničeho prakticky nepustili. Až na šance Van Persieho a Sneijdera, jinak domácí předvedli velmi disciplinovaný výkon. Samozřejmě to ovlivnila i jejich výhoda jednoho hráče v poli, spíše kontrolovali výsledek a hlídali si vedení," líčí Vrba průběh zápasu.

„Byli jsme zvědaví na to, jak si Nizozemsko povede pod staronovým trenérem Hiddinkem. Ale ve chvíli, kdy přišli o vyloučeného hráče a navíc prohrávali o dvě branky, tak měli velmi složitou úlohu. Trenér se pak spíše zaměřuje na to, aby překvapil z nějaké brejkové situace a zajistil si důležité prostory v defenzivě," je českému kouči jasné.

Potřebovali vidět mnohem víc

Právě Oranje jsou prvním soupeřem národního týmu v kvalifikaci EURO 2016. Proto Češi potřebovali vidět v Bari mnohem víc.

„Utkání ukázalo obrovskou taktickou kvalitu Itálie, Nizozemsko zkouší po delší době něco jiného a asi na to tentokrát trochu doplatilo. Mrzelo mě, že celý zápas nehráli v jedenácti, protože by nám to ukázalo mnohem víc a bylo by to pro nás mnohem zajímavější. Hrát proti disciplinovaným Italům za takové konstelace je už prostě velmi složité," krčí Vrba rameny.

Zápas Česká republika - Nizozemsko se hraje v úterý 9. září od 20:45 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Reklama

Související témata: