Hlavní obsah

Třeba přijde s Holanďany další památný zápas, přeje si Kadlec

Praha

Poslední dva vítězné zápasy s fotbalisty Nizozemska, legendární obrat na 3:2 na ME 2004 i kvalifikační výhru 3:1 o rok dříve, sledoval Michal Kadlec u televize. Přestože je národní tým nyní outsiderem, devětadvacetiletý stoper vidí situaci pozitivně. „V přípravách jsme sice nevyhráli, ale třeba přijde další památný zápas,“ řekl před úterním duelem na Letné.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Obránce fotbalové reprezentace Michal Kadlec (vlevo) se záložníkem Vladimírem Daridou.

Článek
Fotogalerie

Vstup do kvalifikace je nejtěžší za poslední léta.

Každý vstup je těžký, jde o první zápas, od kterého se mužstvo může odrazit. Teď to vyšlo na Holanďany, potom jedeme do Turecka, takže máme hned na začátek dva nejtěžší soupeře. Můžeme se však bavit o tom, jestli je to špatně nebo dobře. Nizozemci nemusejí být úplně rozehraní, mohou být unavení po mistrovství světa, spekulací je hodně.

Jenže mužstvo pod novým koučem Vrbou ve čtyřech utkáních jen dvakrát remizovalo...

Pro nás se tím stejně nic nemění. Ano, přípravné období nebylo úspěšné, ale co by nám bylo platné, kdybychom vyhráli všechny přátelské zápasy a ten první kvalifikační prohráli. Doufejme, že to teď zlomíme, že první výhra přijde právě s Holanďany.

Vítáte, že soupeř dorazil bez několika opor v čele s Arjenem Robbenem?

Oslabení to pro ně jistě je, konkrétně Robben patří mezi nejlepší hráče světa. Na druhou stranu mají tak široký a kvalitní tým, že budou i tak silní.

Dalo se něco vyčíst z nizozemské generálky v Itálii?

Je to trochu neznámá. Změnili trenéra, navíc zápas s Itálií byl po vyloučení holandského obránce Indiho zkraje zápasu rozhodnutý. Příliš jsme toho tedy nepoznali. Především ale musíme věřit sami sobě, nachystat se na zápas a zkusit překvapit. Má být vyprodáno, uděláme maximum, aby čeští fanoušci odcházeli spokojeni. Jde do tuhého, ve hře je postup na mistrovství Evropy, kde jsme pětkrát v řadě nechyběli, chceme jet i pošesté. Jdeme se rvát.

Byť jste u nich nebyl jako hráč, pamatujete si na památné bitvy české reprezentace s Nizozemci?

Samozřejmě, viděl jsem všechny. Třeba teď přijde další památný zápas, snad si ho budeme pamatovat spíš my než Holanďani. O minulosti ale nemá smysl se bavit, dřív působilo víc českých hráčů v zahraničních ligách, tudíž bych to nesrovnával. Chceme na ně vlítnout, uvidíme, na co to bude stačit.

Jak si povedou čeští fotbalisté v úvodním kvalifikačním zápase ME 2016 proti Nizozemsku?
Češi zvítězí
31,1 %
Utkání skončí remízou
17,2 %
Nizozemci vyhrají
51,7 %
Celkem hlasovalo 19674 čtenářů.

Reklama

Související témata: