Hlavní obsah

Zaspali jsme dobu, ale ve výhru nad Holanďany věřím, burcuje Vrba na startu kvalifikace

Praha

Osm let už český nároďák kvalifikační premiéru nevyhrál. Dnes večer by to fotbalová reprezentace měla změnit v duelu proti bronzovému týmu z nedávného mistrovství světa v Brazílii. „Ve výhru nad Holanďany samozřejmě věřím,“ ujišťuje trenér Pavel Vrba navzdory roli outsidera, kterou jeho tým pro úvodní utkání kvalifikace EURO 2016 má. Zápas Česko - Nizozemsko se hraje dnes od 20:45 v Praze na Letné, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba dnes večer zavelí proti soupeři ze všech nejtěžších...

Článek
Fotogalerie

Ani vytoužený kouč zatím spásu nepřinesl. Pavel Vrba během čtyř přípravných zápasů ani jednou nepoznal radost z vítězství. Také porážka s nezkušeným výběrem USA minulý týden potvrdila, že českému fotbalu zkrátka ujíždí vlak.

„Chceme toho změnit spoustu, od výchovy mládeže a zavedení národního tréninkového centra, které už ve většině zemí dávno funguje. My jsme trochu zaspali dobu. Ale rozhodně nejdeme kvalifikační skupinu jen tak odehrát," líčí kouč složitou výchozí pozici.

Česká republika - Nizozemsko
Utkání skupiny A kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2016. Dnes od 20:45 (Praha-Letná), rozhodčí Rocchi (Itálie). Přímý přenos ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Pilař, Rosický, Krejčí - Lafata.
Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Veltman, Blind - Wijnaldum, De Jong, Sneijder - Kuijt, Van Persie, Lens.

Bodovat je třeba i s favority

Bitvu o EURO ke všemu rozehraje proti nejtěžšímu soupeři.

„Nizozemsko je favorit skupiny. Budí respekt, ale věřím tomu, že tým, který se buduje půl roku a chce uspět, musí bodovat i s favority. I když přiznám, že nic těžšího nás na začátek kvalifikace potkat nemohlo," uvědomuje si Vrba.

Mužstvo se pochopitelně utěšuje, že série bez výhry nemusí v danou chvíli nic znamenat.

„Je samozřejmě lepší, když jdete do kvalifikace třeba po pěti výhrách, ale příprava ještě není rozhodující. Také před kvalifikací EURO 2012 jsme měli výsledky kostrbaté - a postoupili tam. Pořád věřím, že se to otočí," poukazuje brankář Petr Čech.

Také soupeř dostal ránu přes nos

Ani soupeři generálka nevyšla, Oranje minulý týden prohráli v Itálii. „Z vlastní zkušenosti vím, že když přípravu končíte v pohodě, může to pak být horší. Nechci takové zápasy prohrávat, ale možná je dobře, že jsme včas dostali takovou ránu přes nos," věří Guus Hiddink, staronový kouč nizozemské reprezentace.

„Dařilo se jim na mistrovství světa, proti nim to bude vypadat úplně jinak než proti Američanům. Jsou silní na míči, těžko se presují, takže naše výchozí postavení může vypadat také jinak," avizuje gólman Čech.

Jinak také bude vypadat základní jedenáctka. „Sestava se lišit bude. Určitě nebude stejná jako v prvním poločase proti USA," naznačuje Vrba.

Lafata hlásí nástup, přenos jde až do Brazílie

Do útoku nejspíš na domácím trávníku pošle uzdraveného sparťanského kapitána Lafatu, jeho klubový spoluhráč Vácha pak asi nahradí Jiráčka.

„Lafata už je fit. Je otázka, zda bude v základu. Ale chceme využít jeho střelecké formy z kvalifikace Ligy mistrů, kterou potvrdil i naposledy s Jabloncem," usmívá se Vrba.

Utkání odvysílá ČT Sport a přímý přenos bude přebírat 51 televizních společností vysílajících do více než sto dvaceti zemí. Divácký dopad tak bude doslova po celé planetě. Vedle Evropy a severní Afriky jde signál také do Brazílie, Mexika, USA, Kanady, Číny, Japonska, Jižní Koreje, Indonésie a řady dalších zemí.

Rosický a spol. nastoupí v kvalifikační edici dresů od firmy Puma, s níž FAČR prodloužil dlouhodobé partnerství.

Jak si povedou čeští fotbalisté v úvodním kvalifikačním zápase ME 2016 proti Nizozemsku?
Češi zvítězí
31,1 %
Utkání skončí remízou
17,2 %
Nizozemci vyhrají
51,7 %
Celkem hlasovalo 19674 čtenářů.

Reklama