Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 2:1Senzace hned na startu kvalifikace! Češi porazili třetí tým z MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Dočkal 1 : 0
55. De Vrij 1 : 1
90. Pilař 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Zázraky se ještě dějí. Fotbalová reprezentace porazila v Praze na Letné v úvodním utkání kvalifikace EURO 2016 silné Nizozemsko 2:1! Trenér Pavel Vrba se tak v pátém utkání na lavičce národního týmu dočkal první výhry - a hned nad bronzovým týmem z nedávného mistrovství světa v Brazílii a největším favoritem skupiny A. O góly vítězů se postarali záložníci Bořek Dočkal a Václav Pilař.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Václav Pilař (druhý zleva) oslavuje se spoluhráči vítězství nad Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Kouč Vrba vsadil na Spartu. Kromě očekávaného útočníka Lafaty a záložníka Váchy se do základní jedenáctky vešel také Dočkal, takže Pilař zůstal jen na lavičce.

Po krátkém oťukávání se Češi chopili iniciativy a přes Krejčího levou stranu vybojovali dva rohové kopy. Po tom druhém hosté zblokovali Daridovu střelu, Rosický pálil mimo. Na druhé straně se uvedl kanonýr Van Persie, který ve vápně zakončoval efektní patičkou a také získal pro svůj tým roh.

Ve 22. minutě se znalost domácího trávníku projevila a Letná explodovala. Krejčí z levé strany odcentroval, Lafata si ve vápně zády k Martinsi Indimu míč zpracoval, přiťukl ho za sebe Dočkalovi a Vrbův žolík vypálil náramně. Míč se od jedné tyče odrazil těsně za tu druhou do sítě. Takový začátek málokdo čekal, favorizovaní Oranjes navíc do té chvíle nepřipomínali tým, který si na mistrovství světa v Brazílii s grácií dokráčel pro bronz.

Závěr poločasu patřil favoritovi

Nizozemsko se ovšem dokázalo dostat do šance bleskově. Třeba Wijnaldum byl sám před Čechem a tutovku spálil, později zase ostrý Janmaatův centr proletěl celou šestnáctkou a český brankář musel míč nohou vykopnout do bezpečí. Jinak ale domácí hráli s chutí a svou aktivitou protivníka evidentně zaskočili. Dokonce tolik, že kouč Hiddink již v 39. minutě střídal, aby přeskupil své řady.

Minutu před přestávkou vypálil zdálky Depay a Čech jen s námahou vytlačil míč na roh. Největší šanci pak měli Oranjes v nastavení první půle po Váchově zaváhání, ale střídající Narsingh zakončoval slabě a Darida stačil míč směřující do branky odkopnout.

De Vrij brzy po přestávce vyrovnal

Když měli Nizozemci útočit do plných, měli problémy. Ale jakmile i ve druhém poločase dostali jen trochu prostoru, uháněli rychle k Čechově brance. Domácí zalezli až příliš - a již po deseti minutách za to pykali. Roh ještě odvrátili, po něm však Blind ideálně odcentroval na volného De Vrije a ten hlavou vyrovnal. Chvíli poté pohotově vystřelil Lafata, ale Cillessen jeho ránu po zemi zneškodnil.

Češi dřeli, do hry zasáhli i čerství hráči z lavičky Pilař a Vydra. V 79. minutě ochozům zatrnulo, skvělý Depay se zavěsil do vzduchu a míč z jeho hlavy mířil do sítě, ale Čech si na něm efektním zákrokem smlsnul.

Velkou šanci měli i domácí. Po hlavičkovém biliáru s Kadeřábkem netrefil Procházka v záklonu odkrytou branku.

Vrbovi však nakonec všechno vyšlo. V nastavení zazmatkoval Janmaat, Dočkalův centr hlavičkoval do vlastní tyče a střídající Pilař se snadnou dorážkou stal esovým trumfem!

Kvalifikace EURO 2016 - skupina A:
Česká republika - Nizozemsko 2:1 (1:0)
Branky: 22. Dočkal, 90.+1 Pilař - 55. De Vrij. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Cariolato (Itálie). ŽK: Procházka, Limberský - Martins Indi. Diváci: 17 946.
ČR: Čech - Kadeřábek, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Vácha (81. Kolář), Darida - Dočkal, Rosický, Krejčí (66. Pilař) - Lafata (72. Vydra). Trenér Vrba.
Nizozemsko: Cillessen - Veltman (39. Narsingh), De Vrij, Martins Indi, Blind - Janmaat, Wijnaldum, De Jong, Sneijder - Van Persie, Depay. Trenér Hiddink.
Výsledky ostatních úterních zápasů zde.

Reklama

Související témata: