Hlavní obsah

Kapitán Rosický o senzačním skalpu Nizozemska: Využili jsme našich předností

Praha

Neúnavně burcoval spoluhráče, pobízel je k aktivitě a byl motorem ofenzivních výpadů fotbalistů českého národního mužstva při úterní kvalifikační bitvě s Nizozemskem. Po senzačním triumfu 2:1 kapitán Tomáš Rosický však nepodléhal žádné přehnané euforii. „Jsme teprve na začátku. Pořád musíme pracovat na zlepšení spousty věcí," mínil Rosický.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický v duelu s Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Český tým po čtyřech zápasech bez vítězství konečně slavil triumf. Jste po výhře 2:1 nad třetím týmem z mistrovství světa v Brazílii maximálně spokojený?

Jde především o velké povzbuzení. Jednalo se o ukázku našich schopností. Ve hře byly věci, na nichž lze stavět, ale pořád musíme pracovat na zlepšení. Stále bylo možné vidět spoustu chyb v přechodové fázi. Proti minulým zápasům se každopádně jednalo o markantní zlepšení.

V čem jste spatřoval největší nedostatky?

Kolikrát jsme situaci mohli řešit klidněji. Mnohdy bylo řešení útoku z naší strany zbytečně rychlé a míč jsme ztráceli. Příště je třeba ho více podržet. Proti řekněme papírově menším soupeřům budeme muset hrát jinak. A uvidíme, jak nám vše půjde potom.

Lepší začátek bojů o mistrovství Evropy jste si však snad ani vysnít nemohli...

Jedná se o výborný start. Ale pořád jsme jen na začátku. Vždyť Island doma porazil Turecko a tudíž skupina bude hodně zamotaná.

Zdálo se, že ve srovnání s posledním přípravným utkáním proti USA vás spoluhráči mnohem více využívali a měl jste častěji míč. V tomto směru šlo vše podle vašich představ?

Potvrdil se můj názor, že i prohra může být užitečná, pokud ji vezmete za správný konec. I pro mě byl v mých letech zápas s Američany velmi poučný. Jsem zvyklý na určitý styl fotbalu z Arsenalu, ale je třeba, abych se přizpůsobil. Nemohu prostě hrát za národní mužstvo jako za klub.

Nizozemci po vyrovnávacím gólu ani příliš neslavili a rychle se hrnuli rozehrát. Touha po obratu z nich přímo čišela. Nebál jste se o výsledek?

Pro nás se nic neměnilo. I když Nizozemsko srovnalo stav, my jsme byli odhodlaní nic neměnit. Ještě zbývalo hodně času. Měli jsme pár náznaků šancí, ale špatně jsme brejkové situace řešili.

Jsou právě bleskové výpady z organizovaného a propracovaného bloku stylem, na který bude váš tým v budoucnosti spoléhat?

Musíme hru přizpůsobit možnostem a přednostem našich hráčů. Právě brejkové situace by českému týmu mohly sedět.

Zdálo se, že Nizozemsko má problémy se dostat do rytmu a není na zápas dostatečně připravené či snad koncentrované. Měl jste na hřišti stejný pocit?

Myslím, že připravení byli. Ale my jsme jim utkání hodně znepříjemnili, nedali jsme jim prostor.

Byla pro český tým inspirací i hra protivníků, s nimiž se Nizozemsko měřilo na mistrovství světa v Brazílii?

Ne, vůbec. Tam jsme recept nehledali. Vycházeli jsme jen z našich možností.

Zaskočilo vás Nizozemsko, když v průběhu zápasu sáhlo ke změně rozestavení a přešlo na styl s třemi obránci?

Trošku nás překvapili. Nikoliv ale tolik, aby nás donutili změnit hru. My jsme se chystali celou dobu od středečního zápasu s USA na styl, jímž jsme se prezentovali. Tudíž ani když začal soupeř hrát s třemi obránci, se pro nás nic neměnilo.

Před zápasem jste varoval, jak velké nebezpečí představuje nizozemský kapitán Robin van Persie, s nímž jste dlouho nastupoval za Arsenal. V zápase však slavný útočník nepředvedl takřka nic a zůstal daleko za svými možnostmi.

Pořád platí, že když tohoto kluka jednou pustíte do šance, tak on ji využije a vstřelí gól. Celý tým pracoval tak, aby Van Persie dostal co nejméně míčů do nohy a neměl šanci si balón přebrat. Snažili jsme se být hodně u sebe, pomáhat si. Bylo zásluhou celého týmu, že nedostal prostor a neskóroval.

Váš tým byl naopak několikrát blízko gólu či alespoň nadějné brankové situace díky standardním situacím, které přitom v předešlých zápasech nepatřily k vydařeným. Trénovali jste je hodně?

Ano. Jde o jednu z věcí, jejímž prostřednictvím můžete tak silného protivníka zaskočit. Myslím, že rukopis trenéra Brücknera byl patrný. Nizozemci byli určitě naším řešením přímých kopů či rohů zaskočeni. Je jen škoda, že jsme situace nevyužili i gólově.

Po dlouhé době český tým slavil triumf nad elitním světovým týmem. Co znamená výsledek z tohoto pohledu?

Velké povzbuzení. Ale jak už jsem řekl, jsme teprve na začátku.

Zvítězí čeští fotbalisté i v příštím kvalifikačním utkání ME na půdě Turecka?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 42787 čtenářů.

Reklama

Související témata: