Hlavní obsah

Osudem těžce zkoušený Pilař se vrátil jako hollywoodská star

Praha

Příběh velkého návratu do národního týmu dostal takřka hollywoodskou pointu. Před dvěma lety se Václav Pilař právě v reprezentačním dresu na Ukrajině vážně zranil a slibně rozjetá fotbalová kariéra byla vážně ohrožena. „Jsem rád, že jsem bojoval a během dvou let nic nevzdal. Teď si to užívám,“ pochvaloval si krátce poté, co v nastavení vstřelil vítězný gól a zajistil reprezentaci senzační výhru 2:1 nad Nizozemskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Václav Pilař (druhý zleva) oslavuje se spoluhráči vítězství nad Nizozemskem.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Co na tom, že na rozdíl od duelu s Američany nebyl v základní sestavě. Do reprezentace se po dvou letech vrátil hlavní branou. Jako hrdina, který v premiéře kvalifikace ME 2016 skolil bronzový tým z mistrovství světa v Brazílii.

Jeho gól byl přitom velmi kuriózní. Stačilo mu prokázat důraz, když atakoval Janmaata, a duchapřítomnost, když zoufalý obránce hlavičkoval do vlastní tyče a míč se odrazil před prázdnou branku...

„Šel jsem za tím, protože jsem tušil, že by se balón mohl odrazit ke mně. Chtěl jsem do Janmaata jít. On se zalekl a zavařil to gólmanovi. Byl podle mě zmatený," culil se Václav Pilař, jak snadno ke slavně trefě přišel.

Expert na důležité góly

Branka směrem k Letenské pláni mu svědčí. Trefil se do ní i v baráži s Černou Horou a nasměroval Čechy na EURO 2012. „Gól jako gól, zvlášť když je vítězný. Krásná chvilka pro mě i pro nás všechny..."

Na důležité góly je kadet. Dotáhl jimi Plzeň poprvé do Ligy mistrů, po příspěvku v baráži pak na ME skóroval proti Rusku (1:4) a dal vítězný gól Řecku (2:1).

Těsně po šampionátu se ovšem zranil a začala jeho kalvárie, která mu pokazila angažmá ve Wolfsburgu a následně Freiburgu.

Pomohl mu návrat do Plzně

„Jsem rád, že jsem se vrátil do reprezentace a zase si čichnul k velkému fotbalu. Bylo to těžké, bojoval jsem se zraněním. Chtěl jsem hrát, proto jsem se v létě vrátil do Plzně. Nelituji, udělal jsem dobře," libuje si Pilař.

Po senzační výhře nad největším favoritem skupiny může doufat, že tým dodrží tradici - samostatná česká reprezentace postoupila ze všech pěti předchozích kvalifikací ME.

„Ještě to bude těžké, ale výhra nám pomůže i po psychické stránce. Musíme to brát pozitivně a také v dalších zápasech hrát aktivně," těší se Pilař.

Zvítězí čeští fotbalisté i v příštím kvalifikačním utkání ME na půdě Turecka?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 42787 čtenářů.

Reklama

Související témata: