Hlavní obsah

Nizozemsko se nesmířilo ani v poslední minutě s bodem, za což pykalo, měl jasno Čech

Praha

Přestože čelil jednomu z nejofenzivnějších mužstev světa a třetímu týmu z nedávného mistrovství světa, neměl brankář českého národního výběru Petr Čech při úterní kvalifikační konfrontaci s Nizozemskem mnoho práce. „Hráli jsme velice dobře z hlediska organizace hry. Soupeř byl třetí na mistrovství světa, pyšní se velkou ofenzivní silou, ale pustili jsme ho jen do minima šancí," chválil strážce české svatyně spoluhráče po vítězství 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech a nizozemský Bruno Martins Indi po kvalifikačním utkání ME.

Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Představuje vítězný vstup do kvalifikace mistrovství Evropy 2016 velkou úlevu po předešlých čtyřech zápasech bez výhry?

Tlak na pozitivní výsledek se zvyšoval. V posledním utkání s USA jsme měli hodně šancí a zřejmě bychom gól nevstřelili, ani kdyby se hrálo ještě další dva dny. Věděli jsme, že proti Nizozemsku musíme hrát na hranici svých možností a vstřelit branku, abychom měli naději uspět.

Byl jste překvapený, jak těžko se hráči Nizozemska dostávali na dostřel vaší branky?

Připravovali jsme se na utkání už od středy velice poctivě. A náš výkon v samotném duelu byl velice poctivý. Nesměli jsme jim nechat prostor. Oni v úvodu určité šance měli. Kdyby je využili, mohl zápas vypadat jinak. Ale náš první gól dal zápasu podobu. Ve chvíli, kdy se zdálo, že získali kontrolu nad středem hřiště a byli více u míče, skórovali jsme. Pro nás se jednalo o velkou vzpruhu, zatímco pro Nizozemce o studenou sprchu.

Nizozemsko během mistrovství světa třikrát otočilo nepříznivě se vyvíjející zápas, přičemž obrat zvládlo i v zápase s bývalými světovými šampióny ze Španělska. Neměl jste strach, jak český tým unese situaci po inkasované brance?

Bylo patrné, jako moc soupeře vyrovnávací trefa uklidnila. My jsme museli bránit více, zatímco Nizozemsko hrálo agresivněji a ofenzivněji. Dost jsme se nadřeli, abychom je nepustili do šancí. Odhodlání dosáhnout vítězné trefy bylo na hráčích soupeře patrné. Měli jasnou chuť zápas otočit. Šlo o signál, že je třeba ještě lépe bránit. Gól je zvednul, ale dobrou obranou jsme jejich euforii utlumili. Za pozitivní a poctivý výkon jsme si štěstí v podobě druhého gólu zasloužili.

Jak jste z pozice brankáře viděl situaci před druhým českým gólem?

Janmaat si mohl vybrat, jak situaci vyřeší. Někdy je těžké nasměrovat míč přesně k brankáři. Bohužel pro Nizozemsko poslal balón přesně do protipohybu. Každý útočník by byl s takovým řešením velice spokojený. Bylo vidět, že oni chtěli i dvě minuty před koncem rozhodnout. Obránce nechtěl nakopnout bezhlavě míč, ale snažil se ho poslat k brankáři, aby mohli konstruktivně založit útok. Dopadlo to pro ně špatně, neboť jsme byli u branky dobře natlačení.

Lze triumf nad třetím týmem z mistrovství světa označit za senzační?

Spíše za překvapivý. Výsledkově se nám čtyři přípravná utkání nepodařila. Ale dělali jsme pokroky. Všechno potřebuje čas. Styl trenéra Vrby byl pro některé hráče nový, mnozí do reprezentace naskočili a potřebovali trošku času. Přesně takový zápas jako s Nizozemskem jsme potřebovali. Nikdo od nás nic nečekal, což bylo naší výhodou.

Bude po výsledkově slabším období triumf nad Nizozemskem představovat pro českou reprezentaci zlom?

Potřebovali jsme sehrát takový zápas. Tlak na výsledek se zvyšoval. Ale jsme pevně na zemi. S třemi body ještě nikdo nikam nepostoupil.

Po utkání jste se zdravil s nizozemským brankářem Cillessenem. Utěšoval jste ho kvůli druhé inkasované brance?

Nikoliv. Gratuloval jsem mu k třetímu místu na mistrovství a říkal, že někdy se prostě takové zápasy hrají. Janmaat situaci špatně vyřešil, pro brankáře šlo o hodně složitý okamžik. Celkově bylo z nizozemských hráčů cítit, jak moc je mrzí, že zápas pokazili.

Vnímali jste před zápasem, jak moc veřejnost českému mužstvu nevěřila a jak byli fanoušci pesimističtí?

Soupeř byl jednoznačným favoritem. My jsme utkání odehráli na hranici svých možností a zvládli ho, z čehož jsme nadšení.

Zvítězí čeští fotbalisté i v příštím kvalifikačním utkání ME na půdě Turecka?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 42787 čtenářů.

Reklama

Související témata: