Hlavní obsah

VIDEO: Češi po sedmi letech zase skolili obra a Vrbovi už šest bodů na rozjezd nestačí

Praha

Jen finalisté letošního mistrovství světa Německo a Argentina jsou v aktuálním žebříčku FIFA výš než fotbalisté Nizozemska. Přesto bronzový tým z šampionátu v Brazílii tentokrát v Praze padl. Český fotbal na takový výsledek čekal dlouhých sedm let od doby, kdy naposledy skolil celek ze světové špičky (výhra 3:0 v Německu). Podstatné samozřejmě je, že vítězství 2:1 znamená senzační start do kvalifikace EURO 2016.

Kouč Pavel Vrba hovoří k výhře nad Nizozemskem.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Výsledek, který jde do světa. Přímý přenos z Letné přebíralo v úterý večer 51 televizních společností vysílajících do více než sto dvaceti zemí.Vedle Evropy a severní Afriky mohli senzaci v podání české reprezentace sledovat diváci až v Brazílii, Mexiku, USA, Kanadě, Číně, Japonsku či Indonésii.

Oficiální server UEFA ve středu ráno ovládl pražský zpravodaj, také web FIFA doporučuje čtenářům zaměřit pozornost na Českou republiku.

Česká reprezentace proti obrům
2007
Německo - ČR 0:3kval. ME
2008
Portugalsko - ČR 3:1ME
Anglie - ČR 2:2přátelsky
2011
Španělsko - ČR 2:1kval. ME
ČR - Španělsko 0:2kval. ME
2012
Portugalsko - ČR 1:0ME
2013
ČR - Itálie 0:0kval. MS
Itálie - ČR 2:1kval. MS
2014
ČR - Nizozemsko 2:1kval. ME

„Uhráli jsme důležité tři body. Každé vítězství je pro psychiku týmu strašně důležité. Vyšlo nám to, po zápase měli upřímnou radost všichni, co se na přípravě podíleli. Za devět měsíců se stala spousta věcí. Ale musíme to potvrzovat, jedna výhra v kvalifikaci ještě nic neznamená," uvědomuje si spokojený kouč Pavel Vrba.

V říjnu čeká národní tým ošemetný dvojzápas v Turecku a Kazachstánu. Strahovský šéf Miroslav Pelta před startem kvalifikace konstatoval, že z prvních tří utkání by bral čtyři a více bodů.

„S jídlem samozřejmě roste chuť. Teď bych byl spokojený, kdybychom měli po Kazachstánu víc jak šest bodů," kalkuluje Vrba.

Sázka na sedm hráčů z domácí ligy vyšla

Do základní sestavy přitom nasadil hned sedm hráčů z domácí ligy (pět sparťanů a dva viktoriány), což je jev v posledních letech zcela nevídaný.

„Prostě jim věřím. Zažil jsem tady pět let v české lize a vím, jakou kvalitu má. Plzeň a Sparta jsou trochu výš než jiní, i když jim šlapou na paty Liberec, Teplice a další. Není důvod, proč by hráči z ligy nemohli v reprezentaci být. Chci se spoléhat především na rozehrané - i když u top hráčů mohou být výjimky," poukazuje trenér na složitou aktuální klubovou pozici Čecha a Rosického.

Nejdřív smažák, potom Petrohrad

Na oslavu velkého vítězství si kouč dopřál malou odměnu. „Dal jsem si smažený sýr po deseti dnech, předtím jsme měli samá zdravá jídla pro sportovce. Takže jsem se dobře najedl a dobře vyspal," směje se Vrba.

Na vavřínech ale dlouho spát nebude. „Abychom splnili povinnost, letíme teď na tři dny do Petrohradu, kde proběhne hodnocení nedávného mistrovství světa. Po návratu už se budeme zabývat Tureckem a Kazachstánem," avizuje kouč.

Aktuální stav žebříčku FIFA:
1. Německo1736 bodů
2. Argentina1604
3. Nizozemsko1507
...35. Česká republika650
Zvítězí čeští fotbalisté i v příštím kvalifikačním utkání ME na půdě Turecka?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 42787 čtenářů.

Reklama

Související témata: