Hlavní obsah

Nesmysl, není to trenérem, brání Van Persie po kyselé porážce Holanďanů Hiddinka

Praha

Snáší se to těžce. Nezdar v kvalifikaci na úvod, navíc po gólu v nastavení a po výkonu, který za mnoho nestál. A ještě k tomu to byla druhá porážka v řadě. Nizozemští fotbalisté i fanoušci si tak zvykají na jiné časy. Porážky v přípravě s Itálií a v kvalifikaci s Českem stačily k tomu, aby se veřejnost velmi rychle obrátila proti novému trenérovi reprezentace Guusu Hiddinkovi. Samotní hráči se však kouče zastali. Po letenské anabázi však mluvili o mimořádně kyselé porážce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Michal Kadlec (vlevo) se snaží sebrat míč nizozemskému útočníkovi Robinovi van Persiemu.

Článek

"Není to ale trenérem. To je nesmysl. Problém byl, že jsme si nedokázali poradit na útočné třetině hřiště," bránil Hiddinka kapitán Robin van Persie, který shodou okolností hraje v Manchesteru United pod Hiddinkovým předchůdcem na lavičce národního týmu Louisem van Gaalem. "Není to o systému, ale o tom, že máme nějaký taktický plán a ten nedodržíme. Čím to je, to netuším," dumal.

Nizozemci každopádně zažívají nejhorší start do kvalifikace od roku 1992. V předchozích 28 zápasech kvalifikací o ME či MS ztratili pouhé čtyři body, a to vždy až v době, kdy už jim to nijak nevadilo a měli jistý postup.

"Mě systém nezajímá. Hlavní je se podívat do zrcadla a říci si, zda tomu dáváme všechno," nasadil obdobný tón záložník Wesley Sneijder a přiznával zásadní obrat proti nedávnému MS: „I já jsem hrál špatně. V Brazílii byla veselá nálada, ale teď k sobě musíme být upřímní a začít zase tvrdě pracovat, aby to příště bylo lepší," konstatoval Sneijder.

Van Persie: Je to velmi bolestivé!

Prohra v Praze je pro tým těžkým zásahem, i van Persie už kalkuloval s tím, že to skončí sice rozpačitou remízou,a le přece jen aspoň jednobodovým ziskem. „Nevyužili jsme naše šance ve druhém poločase. A když pak prohrajete takovým způsobem, je to velmi bolestivé," připomněl van Persie chybu spoluhráče Daryla Janmaata, který nepovedenou přihrávkou brankáři nabídl v nastavení vítězný gól Václavu Pilařovi.

"Cítím se hloupě, byla to moje chyba, není na co se vymlouvat," kál se Janmaat. "Chtěl jsem míč hlavou sklepnout brankáři, ale dal jsem to moc daleko od něj a už s tím nemohl nic dělat. Pokazil jsem to. Češi sice nejsou snadný soupeř, ale měli jsme je porazit, nebo alespoň hrát 1:1," dodal.

Sneijder burcoval k okamžité změně přístupu, jinak by mohli mít Nizozemci velký problém. "Touhle cestou prostě nemůžeme pokračovat. Bylo to opravdu trapné. Ani si nevzpomínám, že bych během svých 107 reprezentačních startů prohrál dvakrát za sebou," pravil Sneijder s odkazem na předchozí prohru 0:2 v přípravě s Itálií. Ve skutečnosti se mu to už stalo na nepovedeném mistrovství Evropy 2012.

Hráči Oranje však věří, že se chytnou v příštím zápase, ve kterém 10. října přivítají Kazachstán. "Budeme si muset předtím říci pár tvrdých slov. Nemůžeme se ohlížet na předchozí úspěchy, ale musíme začít znovu od nuly," dodal Sneijder.

Může za porážku s Českou republikou Guus Hiddink?
Ano
8,6 %
Ne
91,4 %
Celkem hlasovalo 33449 čtenářů.

Reklama