Hlavní obsah

VIDEO: Žádná kopaná, Češi mají na Turky a spol. nachystány další kulišárny

Radost ze senzačního skalpu Nizozemska měli velikou, cesta na mistrovství Evropy do Francie však bude pro české fotbalisty ještě dlouhá. Nároďák nicméně své fanoušky po dlouhém čase zase navnadil. „Nechceme hrát jen kopanou. Chceme, aby se náš fotbal líbil,“ ujišťuje kouč Pavel Vrba. Reprezentace má pro následující zápasy v zásobě další kulišárny, které proti Oranje ani nepředvedla.

Vrba o standardkách a BrückneroviVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vrba o rozhodujícím gólu Pilaře.

Standardní situace a různé kulišárny s nimi související by zase měly být silnou stránkou české reprezentace. To ukázal hned první kvalifikační duel.

„Byli jsme ze standardek nebezpeční, to jsem na hřišti cítil. Dobře jsme se nachystali - a podle dalších soupeřů předvedeme příště zase něco jiného," líčí spokojený záložník Bořek Dočkal.

„Standardky jsme nacvičovali dlouho. Určitě jste tam viděli rukopis trenéra Brücknera. To je jedna z věcí, kterými můžete mančaft jako Nizozemsko překvapit. Škoda, že jsme nevyužili nějakou z nich gólově, ale určitě jsme je tím zaskočili," souhlasí kapitán Tomáš Rosický.

Standardky jsou týmovým dílem

Starý lišák Karel Brückner působí u národního týmu jako poradce. Hlavní kouč nelibě nese, když jsou nové signály vydávány jen za dílo ostříleného muže v pozadí.

„Když chcete, klidně si napište, že standardky vymýšlí jen jeden člověk, pan Brückner. Mně to vadit nebude," čílil se Pavel Vrba, když při středečním hodnocení opakovaně čelil otázkám, kdo standardky vymýšlí.

Pro Brücknera jsou velkým koníčkem, Vrba s nimi slavil úspěchy v Plzni. A třeba asistent Zdeněk Svoboda zvedl úroveň jejich realizace ve Spartě.

„Je to týmová práce, všichni se na ní podílíme. S panem Brücknerem jsme si sedli, jinak bych si ho k sobě nevzal. Na signálech ale pracujeme ve čtyřech, v šesti lidech. Kreslíme si na tabuli a bavíme se, co by mohlo platit," poukazuje Vrba.

Repertoár je široký, záleží i na soupeři

Není až tak podstatné, kdo všechno překvapivé standardky vymýšlí. Důležitější je, ke kolika gólům v kvalifikaci povedou. I fotbalově vyspělí Nizozemci jich českému týmu pár zbaštili.

„Dva dny před zápasem jsme standardkám věnovali celý trénink na Spartě. Natočili jsme je a ukázali hráčům na videu. Pan Brückner v Olomouci nebo u nároďáku i já v Plzni jsme to hodně používali, spoustu zápasů jsme tak rozhodli," líčí Vrba.

Další kulišárny chce vidět hned v příštím dvojzápase v Turecku a Kazachstánu. „Máme standardek připravených víc, než jsme proti Nizozemsku zkoušeli. Záleží i na postavení soupeře. Každá standardka se dá realizovat v určitých prostorech. Chceme jimi využít nepřipravenost druhého týmu a být úspěšní," přeje si Vrba.

Reklama

Související témata: