Hlavní obsah

Holanďany zmákli, v klubech ovšem příliš Vrbových vyvolených dál nezáří

Aktualizováno

Výhra nad Nizozemskem znamenala senzační start do kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2016. První tři body však ještě nic neznamenají. Již ve středu dopoledne oznámí trenér národního týmu Pavel Vrba nominaci na dvojzápas v Turecku (10. října) a Kazachstánu (13. října). A jak ukazuje inventura formy hráčů, které měl kouč k dispozici na startu kvalifikace, není to žádná sláva. Vrba se znovu bude muset spolehnout hlavně na svou strategii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec vítězného gólu Václav Pilař (druhý zleva) oslavuje se spoluhráči vítězství nad Nizozemskem.

Článek

Brankáři

Petr Čech (Chelsea) - V Ligovém poháru se konečně postavil do branky Chelsea a vychytal výhru 2:1 nad Boltonem. To je však zatím všechno, co mu kouč Mourinho nabídl.

Tomáš Vaclík (Basilej) - Chytá a v Basileji je na něj spolehnutí. Hodně by mu měla dát Liga mistrů.

David Bičík (Sparta) - Kdyby všichni měli takovou formu jako brankářská trojka, byl by Vrba vysmátý... Letenský gólman zazářil v derby na Slavii.

Obránci

Pavel Kadeřábek (Sparta) - Stále aktivní a spolehlivý. Ve Spartě ovšem nemá alternaci a musí hrát stále, asi by se hodilo, aby si jednou také odpočinul.

Václav Procházka (Plzeň) - Viktoria stále vede tabulku a Procházka je její stoper číslo jedna. Ubylo však zápasů, které Plzeň odehraje s čistým kontem.

Radim Řezník (Plzeň) - Na podzim dal v lize už dva góly, přitom ten o víkendu v Brně byl vítězný. Na pravý kraj plzeňské obrany už nikoho nepustí.

Marek Suchý (Basilej) - Při remíze s Thunem (1:1) znovu odehrál celý zápas, po Vaclíkově boku si užívá Ligy mistrů.

David Limberský (Plzeň) - Jedna z mála Vrbových jistot, bránící i útočící. Právě on naservíroval Řezníkovi v Brně vítěznou trefu.

Daniel Pudil (Watford) - Sice jen ve druhé anglické lize, ale hraje - v Blackburnu (2:2) celý zápas, ve vítězném duelu s Brentfordem (2:1) však musel po druhé žluté kartě v nastavení  krátce před koncem předčasně ze hřiště.

Michal Kadlec (Fenerbahce) - V Istanbulu to má složité. Třeba poslední zápas na hřišti Akhisaru (2:0 pro domácí) zase proseděl celý jen na lavičce.

Ondřej Mazuch (Dněpr) - Řadí se mezi rozehrané. Nastupuje v ukrajinské soutěži i v Evropské lize.

Záložníci

Milan Petržela (Plzeň) - Stálá součást základní sestavy Viktorie, na podzim dal v lize dva góly.

Tomáš Rosický (Arsenal) - Podobný případ jako Čech. Zahrál si aspoň v Ligovém poháru, jenže zavinil penaltu a Kanonýři prohráli se Southamptonem 1:2. Na hřiště by se snad mohl dostat vzhledem k marodce Arsenalu.

Petr Jiráček (Hamburk) - Jeho tým se krčí na posledním místě bundesligy, o víkendu proti Frankfurtu (1:2) přišel na hřiště až v 86. minutě...

Bořek Dočkal (Sparta) - Má výkyvy, třeba v Neapoli nebyl vůbec vidět. Proti Hradci šel na hřiště až po hodině a odpočinek by mu měl pomoci.

Vladimír Darida (Freiburg) - Opora týmu, jen o víkendu nehrál kvůli stopce. V divokém duelu v Hoffenheimu (3:3) totiž nejdřív skóroval, pak byl přísně vyloučen.

Tomáš Hořava (Plzeň) - Už jenom střídá, ze základní sestavy Viktorie ho vystrnadil Vaněk.

Daniel Kolář (Plzeň) - Zaplašil plzeňský komplex jménem penalty a i díky nim je se čtyřmi góly nejlepším podzimním střelcem Viktorie.

Václav Pilař (Plzeň) - Pracovitý záložník udělal návratem domů moudrý krok. Vrací se do bývalé formy.

Ladislav Krejčí (Sparta) - V poslední době se sice trochu pere se zahazováním šancí, jeho levačka ovšem stále patří k tomu nejlepšímu, co může obhájce českého titulu nabídnout...

Lukáš Vácha (Sparta) - Kvůli vyloučení v Malmö přišel o další tři pohárové duely, o to čerstvější však je. Třeba derby bylo bitvou přesně pro hráče jeho ražení.

Útočníci

Matěj Vydra (Watford) - Dělá radost nejen svému klubu, ale i Vrbovi. O víkendu se trefil a přispěl k plichtě 2:2 v Blackburnu a o tři dny později rozhodl svým čtvrtým gólem v sezóně o výhře Watfordu nad Brentfordem 2:1.

David Lafata (Sparta) - Čím starší, tím lepší. V Neapoli mu oslava 33. narozenin nevyšla, v domácí lize však dvěma góly v zápase během posledních čtyř kol sestřelil Jablonec, Hradec i Slavii!

Josef Šural (Liberec) - Libuje si, že se ve Slovanu posunul na hrot útoku. Je na něm znát, jak mu pohárová jízda Evropou v minulé sezóně pomohla.

Reklama

Související témata: