Hlavní obsah

Rosický zatím o přestupu z Arsenalu nepřemýšlí, soustředí se na kvalifikaci

Karel FeltPrávo

Stále stejná situace od začátku sezóny. Záložník Arsenalu a kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický odehrál na podzim za svůj klub v soutěžních utkáních jen 134 minut. V neděli, den po svých čtyřiatřicátých narozeninách, si zahrál v londýnském derby s Chelsea až v samotném závěru. Přesto o přestupu jinam nepřemýšlí. „Přežijí jen ti nejsilnější, musím být připravený, trpělivý a doufat, že se to otočí. Jiná cesta ani není,“ konstatoval s tím, že se nyní soustředí na kvalifikační dvojzápas v Turecku a Kazachstánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Záložník Tomáš Rosický se připravuje na kvalifikační duely ME v Turecky a Kazachstánu.

Článek
Fotogalerie

Fotbalová reprezentace před kvalifikačními zápasy s Tureckem a Kazachstánem.

Zkušený matador však přiznává, že vysedávání na lavičce náhradníků mu vadí. „Nelíbí se mi to, každý hráč chce hrát, ale nic s tím neudělám. Normálně trénuji, což je moje povinnost, jsem připravený a čekám. S koučem Arsénem Wengerem jsme ale situaci nijak neprobírali,“ krčil rameny.

V zimě uvidí, co dál

„Když se ohlédnu do minulosti, v některých letech byla moje situace podobná. Zatím ale nepřemýšlím, co dál. Teď ani není možnost to řešit přestupem. Prostě takový je fotbalový život. Už jsem ale zažil i horší chvíle. Pokud tato moje situace bude pokračovat, a přijde období, kdy se s tím dá něco dělat, tak o tom budeme s manažerem Pavlem Paskou určitě mluvit a hledat řešení,“ naznačil, že zimní přestup nelze vyloučit. V létě mu pak v londýnském celku končí smlouva a bude volný. Rozhodně však odmítá srovnání s dlouhými pauzami, kdy nehrál kvůli zranění. „Když vůbec nemůžete hrát, je to mnohem horší,“ tvrdí.

Situace, kdy nehraje, pro něj není úplně nová. „Je pravda, že větší vytížení u mě přicházelo později, spíš ve druhé polovině sezóny. Přibyla zranění, hrál jsem víc, ale rozhodně nikomu nic zlého nepřeji,“ zdůraznil Rosický s tím, že svůj úděl nese statečně a žádnou frustraci neprožívá.

Bídný začátek sezóny

Smutný je i z bídného podzimního začátku Arsenalu. Vyhrál jen čtyři soutěžní zápasy, dva v Premier League, po jednom v Lize mistrů a domácím poháru. Oproti tomu ale třikrát prohrál a pětkrát remizoval.

„Nezačali jsme dobře. Není to ideální stav. Po víkendové prohře s Chelsea ztrácíme v Premier League na první místo devět bodů po sedmi kolech, to je na tak krátkou dobu hodně. Ani herně to z naší strany není tak, jak bychom si představovali. Přitom se mužstvo třeba ve středové řadě prakticky nezměnilo. Přišli kvalitní útočníci Sánchez s Welbeckem a zadáci Debuchy s Chambersem. Hrajeme teď trochu jiným systémem, změnilo se rozestavení. Možná nám trvá déle sehrávání, protáhla se naše aklimatizace, ale sezóna je dlouhá, může se ještě zamotat. Doufáme všichni, že půjdeme výkonnostně i výsledkově nahoru jak v anglické nejvyšší soutěži, tak i v Lize mistrů,“ přeje si.

Ve víkendovém derby s Chelsea se potkal se svým kamarádem Fábregasem. Odmítá však, že by se nějak pokopali. „Šli jsme do sebe po hlavě, ale nějaký ostrý skluz si nevybavuji. Jednou jsme byli víc tělo na tělo. Přiznám se ale, že bylo divné ho vidět v modrém dresu Chelsea,“ pravil s tím, že spolu odehráli za pět let spoustu velkých zápasů a prožili hodně pěkných momentů.

Vyhrát chce v Turecku i Kazachstánu

Na kvalifikační dvojzápas o postup na mistrovství Evropy 2016 vyráží s jasným cílem. „Chci obě utkání vyhrát. S Nizozemskem se nám moc nevěřilo a zvítězili jsme. Určitě to zdravě zvedlo sebevědomí celému týmu, hlavně klukům, kteří hrají doma. Ale před námi je devět kvalifikačních utkání a se třemi body ještě nikdo nikdy nikam nepostoupil. To si moc dobře uvědomujeme,“ pravil přesvědčivě.

Obavu nemá ani z tradičního pekla, které umí rozpoutat turečtí fanoušci nejen na stadiónu Fenerbahce v asijské části Istanbulu. „Naopak se na ten zápas těším. Zahrát si v bouřlivé atmosféře jaká nás čeká, to si přeje každý fotbalista. Turci jsou vyspělý technický mančaft. Mají silný střed hřiště. Takticky už jsou také na úrovni. Ale mají i svoje slabiny, které chceme využít. Půjde hlavně o nás, co předvedeme. Musíme hrát takticky, obětavě, jezdit po zadku. Fotbal také hrát umíme, alespoň v některých fázích (smích). Čeká nás těžký, ale věřím, že krásný zápas,“ říkal odhodlaně.

Létání ho nebaví

Nadcházející dvojzápas však skýtá mnohá úskalí. Dlouhé cestování, časový posun, pozdní začátek v Astaně, kde se hraje na umělé trávě a k tomu čtyřhodinový časový rozdíl. S Tureckem se Češi utkají v pátek pozdě večer, do Kazachstánu poletí tým v sobotu a v pondělí ho tam čeká zápas.

„Bude to náročné. Já nemám cestování rád, to mi na fotbale vadí, protože mi létání nedělá dobře a hodiny v letadle mě nebaví. Nejde jen o samotný let, ale i další hodiny čekání na letišti a cesty autobusem. Ale bez toho to nejde. Časový posun je nepříjemný, protože jsme zvyklí na určitý režim a začátek v deset večer je z tohoto pohledu dost pozdní. Náhlé teplotní změny také nikomu nepřidají. Na umělé trávě jsem nehrál, ani nepamatuji. Z té mám trochu obavy. Ale odehrát to musíme. Alespoň tuhle anabázi budeme mít rychle za sebou a já věřím, že s dobrým koncem pro nás,“ řekl na rozloučenou Tomáš Rosický, který by se po zmíněném dvojutkání měl přiblížit na dva zápasy stovce reprezentačních startů. Tu by měl jako třetí český fotbalista v historii překročit v březnovém duelu doma s Lotyšskem.

Kolik bodů do tabulky získají čeští fotbalisté v kvalifikačních zápasech ME v Turecku a Kazachstánu?
Šest bodů
40 %
Čtyři body
32,1 %
Tři body
15,6 %
Dva body
3,4 %
Jeden bod
5,3 %
Žádný bod
3,6 %
Celkem hlasovalo 2226 čtenářů.

Reklama