Hlavní obsah

Strach z pistole je víc než láska k reprezentaci, spekulují v Turecku o absenci některých es proti Čechům

Propadák s Islandem na úvod, zdravotní trable řady opor a teď ještě pozoruhodné spekulace provázejí působení Turků v kvalifikaci, v níž je v boji o Euro 2016 jako nejbližší soupeř čekají v pátek čeští fotbalisté. Ömer Toprak a Hakan Calhanoglu, opory Bayeru Leverkusen, bundesligového týmu, který hraje i v Champions League, v tureckém celku proti Česku nastupovat nebudou. Oficiální důvod? Zdravotní problémy.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Arda Turan (vpravo) z Atlétika Madrid nechybí v turecké nominaci na Čechy. Na snímku v utkání Ligy mistrů s útočníkem Juventusu Carlosem Tévezem.

Článek

„Oba mají svalové potíže," cituje Bild manažera klubu Jonase Boldta. „Nebudu je zvát," konstatoval turecký kouč Fatih Terim. Toprak ostatně v nejbližším zápase stejně hrát nesmí. Dostal trest za vyloučení proti Islandu. V Lotyšsku už by nastoupit mohl.

Média v Turecku však píšou i o něčem jiném. Dokonce přicházejí s tezí, že "strach z pistole je víc než láska k reprezentaci".

Co se za tím skrývá? V národním týmu je opět i v bundeslize dobře známý Gökhan Töre, kdysi hráč Hamburku a teď Besiktase. V říjnu minulého roku po zápase Turků s Nizozemci právě tento záložník s partou kamarádů v týmovém hotelu měl být u toho, když byli na pokoji pistolí ohrožováni Toprak s Calhanogluem.

Na další reprezentační dobrodružství si tito dva po Töreho nominování prý rádi nechali zajít chuť. Ale vše je jen v rámci spekulací. V bundeslize ani jeden v posledním zápase s Paderbornem (2:2) nechyběl.

Chybí i zkušený gólman Demirel a Emre

Terim ale musel dělat změn více. Kvůli zranění nemůže počítat ani se zkušeným brankářem Volkanem Demirelem, místo něj povolal jeho spoluhráče z Fenerbahce Merta Günoka.

Demirel, který už dvakrát dovedl Turecko k výhře nad Čechy, o víkendu vychytal Fenerbahce výhru nad Konyasporem. V zápase si znovu namohl bolavá záda a potřebuje odpočinek.

Měl přitom velkou šanci po roce znovu chytat v národním týmu, protože zraněná je i současná jednička Onur Kivrak. Terim nyní zřejmě dá šanci třicetiletému gólmanovi Besiktase Tolgu Zenginovi. Terima čekají i další komplikace, mimo hru je i Emre Belözoglu, úplně fit se necítí i někteří další hráči.

Určitě chybět bude i nejlepší střelec Burak Yilmaz, kvůli zranění ale vypadli i další útočník Mustafa Pektemek a obránce Kaan Ayhan. Terim místo nich povolal Adema Büyüka a zkušeného Hamita Altintopa z Galatasaraye Istanbul. Jednatřicetiletý rodák z  Gelsenkirchenu a bývalý turecký kapitán naposledy nastoupil za národní mužstvo před více než rokem.

Yilmaz byl s třinácti góly spolu s Ardou Turanem nejlepším střelcem aktuálního tureckého výběru a jasnou jedničkou do útoku. Šanci v základu asi dostane Umut Bulut.

Chybět bude i Toprak, který by ale stejně v prvním utkání proti Česku nemohl hrát, protože má trest za vyloučení v úvodním utkání kvalifikace na Islandu.

Aktuální turecká nominace:
Brankáři:
Volkan Babacan (Basaksehir)
Mert Günok (Fenerbahce Istanbul)
Tolga Zengin (Besiktas Istanbul)
Obránci:
Osman Tarik Camdal
Semih Kaya (oba Galatasaray Istanbul)
Gökhan Gönül
Caner Erkin (oba Fenerbahce Istanbul)
Ersan Gülüm
Ismail Köybasi (oba Besiktas Istanbul)
Ümit Kurt (Sivasspor)
Záložníci:
Bilal Kisa
Güray Vural (oba Akhisar Belediye)
Mehmet Topal (Fenerbahce Istanbul)
Ozan Tufan (Bursaspor)
Olcan Adin
Selcuk Inan
Hamit Altintop (všichni Galatasaray Istanbul)
Gökhan Töre
Olcay Sahan
Oguzhan Özyakup (všichni Besiktas Istanbul)
Arda Turan (Atlético Madrid/Šp.)
Útočníci:
Umut Bulut (Galatasaray Istanbul)
Adem Büyük (Kasimpasaspor)
Muhammet Demir (Gaziantepspor)

Reklama

Související témata: