Hlavní obsah

Jen bránit? To by s námi Turci dělali psí kusy, varuje navrátilec Sivok

Istanbul

Vrátil se domů jen na pár dnů, aby letěl k Bosporu hned zase zpátky. Tuze rád, protože se vracel do Istanbulu, kde už sedmým rokem hraje. A s českou fotbalovou reprezentací k tomu. Pro Tomáše Sivoka šlo o obzvláště povzbudivé zjištění, neboť po těžkém zranění mu trvalo pomalu rok, než se v národním týmu znovu objevil. „Člověk spadne až na dno a musí se vyhrabat zpátky, což není příjemné. Ale protože jsem těžké zranění prodělal už potřetí v kariéře, beru úsilí spojené s návraty na trávník jako výzvu,“ přiznává legionář z Besiktase.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči české reprezentace Jaroslav Plašil (vlevo) a Tomáš Sivok během tréninku národního týmu.

Článek

Besiktas vede momentálně tureckou ligu, takže vaši spoluhráči se stali logicky kostrou tureckého národního týmu. Asi jste si od nich vyslechl své, než jste za českou reprezentací odletěl...

Hecovali mě, už když jsme se vraceli z Londýna po zápase Evropské ligy s Tottenhamem,  po posledním ligovém utkání na Balikesirsporu ještě víc. Že prý nemáme šanci a dostaneme trojku... Co jiného také měli říkat, když prohráli v prvním kvalifikačním vystoupení na Islandu a teď od nich všichni čekají, že složí reparát?!

Mezi horkokrevnými tureckými fanoušky musel vzbudit výbuch jejich národního týmu na ostrově gejzírů pořádné pozdvižení. Vždyť od startující kvalifikace o EURO si země půlměsíce konečně slibuje úspěch.

Na hráče i trenéra se snesla skutečně velká kritika, takže není divu, že kouč Terim udělal změny v nominaci a třeba od nás z Besiktase povolal hned sedm hráčů. A možná jim dá příležitost od samého začátku, protože momentálně hrajeme nejlepší fotbal v turecké lize. A i trenér ví, že musí zápas s námi zvládnout.

Chcete tím říci, že kdyby v pátek v noci neuspěl, mohl by se pakovat? Je snad Fatih Terim v ohrožení?

Ale to ne. Má pořád silnou pozici a o svou budoucnost hrát nebude. Ale k rošádám v kádru už sáhl a změny v sestavě a rozestavení určitě udělá také. Postaví nové hráče, rozhodně nevsadí jen na tři obránce jako v Reykjavíku. Není moc příjemné, že na Islandu Turci prohráli, pro nás by nastala daleko příznivější konstelace, kdyby si přivezli tři body.

Takže čekáte, že Turci budou hrát jako o život?

To určitě. Půjdou do zápasu po hlavě, budou chtít vstřelit vedoucí gól a získat si diváky, aby jim ještě víc pomáhali. Kdyby po prohře na Islandu neuspěli ani s námi, měli by to s fanoušky moc těžké.

Máte jako znalec tureckého fotbalu recept, který by mohl na domácí tým platit?

Uplatnili jsme ho už v posledním vzájemném střetnutí loni na jaře v Manise, kde jsme 2:0 vyhráli. Mohl by proto posloužit zase. Nesmíme zůstat zalezlí na velkém vápně, abychom se dostali pod tlak a čekali, až inkasujeme branku. To by s námi Turci vyvedli psí kusy, jako při předchozí konfrontaci během amerického turné před čtyřmi lety. Naopak musíme podržet balón, zkoušet rychlé protiútoky a hrát totéž co proti Nizozemcům. A přitom zkusit dát gól, protože horkokrevní Turci by pak nemuseli podobný vývoj střetnutí unést.

A jejich vášniví fanoušci zřejmě také ne...

Atmosféra na stadiónu nebude určitě tak bouřlivá a vášnivá, jako když se hrají istanbulská derby. V tomto směru mohu spoluhráče uklidnit, neboť nejtvrdší jádro fans všech klubů tvrdí, že je reprezentace nezajímá. Náš masér z Besiktase je toho dokladem. Jenže když nezvládneme začátek zápasu a necháme Turky hrát, chytne se i publikum. Každopádně ale bude lepší hrát v parádní, byť bouřlivé atmosféře před padesáti tisíci diváky, než před poloprázdnými ochozy někde na Islandu.

Možná, že dokonalá znalost tureckých protihráčů i schopnost vyrovnat se s bouřlivým prostředím by vám mohla pomoci v pátek večer k návratu do základní sestavy...

To si nemyslím. Jsem rád, že jsem se po těžkém zranění do reprezentace vrátil a neřeším, zda nastoupím či nikoli. Snažím se k úspěchu pomoci každou informací, kterou o Turcích mám.

Jak skončí kvalifikační zápas o postup na fotbalové ME 2016 mezi Tureckem a Českou republikou?
Výhrou České republiky
60,8 %
Remízou
24,2 %
Výhrou Turecka
15 %
Celkem hlasovalo 8142 čtenářů.

Reklama

Související témata: