Hlavní obsah

Ubránit tureckou hvězdu? Turan má zadek u země a je problém sebrat mu míč, ví Sivok i Kadlec

Istanbul

Kádr turecké fotbalové reprezentace se mění jako přesýpací hodiny, největší stálice však zůstává. Zatímco zraněné nebo zdravotními problémy sužované hráče posílá kouč Fatih Terim ze soustředění domů, aby místo nich povolával jiné, na sedmadvacetiletého legionáře z madridského Atlétika Ardu Turana spoléhá před kvalifikací s českým týmem jako na jistotu. „A spoléhat na něj bude, protože je klíčovým hráčem Turků. Pro ofenzívu tedy docela určitě,“ potvrzuje Michal Kadlec hrající za Fenerbahce Istanbul.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Útočník Juventusu Carlos Tévez (vlevo) a Arda Turan z Atlétika Madrid v utkání Ligy mistrů.

Článek

Čeští reprezentanti nemají na Ardu Turana právě dobré vzpomínky. On to byl, kdo načal na evropském šampionátu 2008 ve Švýcarsku a Turecku v ženevském zápase s Brücknerovým týmem šokující zvrat. Čtvrthodiny před koncem vstřelil první gól, čímž nabudil svůj tým natolik, že v zdánlivě rozhodnutém duelu obrat dokonal a českou reprezentaci po výhře 3:2 vyřadil.

Vzpomínky na Ženevu i New Jersey

A když se o dva roky později potkal národní tým vedený tehdy už Michalem Bílkem s Turky během amerického turné, historie se opakovala. Zase to byl Arda Turan, kdo v Red Bull areně v New Jersey řádil. Vstřelil první gól a reprezentace půlměsíce vyhrála 2:1.

Arda Turan (30. ledna 1987, 27 let)
Hráčská kariéra: 2005 - 2011 Galatasaray Istanbul (127 zápasů/29 gólů), 2011 - ??? Atlético Madrid (100 zápasů/12 gólů)
Reprezentace: 71 zápasů/14 gólů
Úspěchy: s Galatasaray Istanbul mistrovský titul, vítězství v domácím poháru a Superpoháru, s Atlétikem Madrid španělský titul, vítězství v Královském poháru a španělském Superpoháru, triumf v Evropské lize a Superpoháru UEFA, účast ve finále Ligy mistrů, s tureckou reprezentací účast v semifinále EURO 2008.

„A hlavně s námi vyváděla psí kusy, protože vedoucí trefa ji nakopla, zatímco my si mysleli, že bráněním její ofenzivu eliminujeme. Připustit něco podobného v pátek večer v kvalifikaci o EURO, dopadli bychom stejně,“ varuje druhý z českých fotbalistů působící u Bosporu Tomáš Sivok.

Škola Atlétika je na něm znát

Řádění Ardy Turana zažil na vlastní kůži, takže ví, o čem mluví. „Je to nejlepší hráč Turků, což ostatně dokazoval i před půldruhým rokem, kdy jsme Turky porazili v přátelském zápase v Manise,“ vzpomíná na kumšt Ardy Turana, který s Atlétikem vyhrál španělský titul, Evropskou ligu, Superpohár UEFA a letos na jaře si zahrál v jeho dresu i finále Ligy mistrů.

„Má velký zadek a tudíž těžiště hodně u země, takže neztratí balón. Navíc je hodně rychlý, takže góly nejen dává, ale i na ně spoluhráčům přihrává,“ varuje Sivok.

„Navíc je na něm znát, že jako jeden z mála tureckých fotbalistů působí v evropském velkoklubu, v němž navíc nastupuje pravidelně. Proto je na něm patrná velká taktická vyspělost, která ostatním hráčům Terimova výběru přece jen trochu schází,“ doplňuje Michal Kadlec.

„Je skutečně výjimečným fotbalistou a pro ofenzívu Turků klíčovým mužem. Umí to levou i pravou, dovede se prosadit v souboji jeden na jednoho, nahrává, střílí... Musíme se na něho dobře připravit,“ varuje Kadlec před Turanem, který byl třikrát vyhlášen nejlepším tureckým fotbalistou a dvakrát nejlepším tureckým hráčem působícím v Evropě.

Sivokovo varování

„Ve dvojici s Hakanem Calhanogluem by byli dvakrát tak nebezpeční,“ neskrýval Kadlec potěšení, že fotbalista Leverkusenu z turecké nominace vypadl.

„Tak nastoupí Gökhan Töre od nás z Besiktase. Největší talent, jaký turecký fotbal má. A podobný typ jako Arda... Velký zadek, těžiště také nízko u země, ovládající balón, obrovsky rychlý,“ upozorňuje Sivok na další nebezpečí, jež se při všech změnách v turecké nominaci v soupeřových řadách skrývá.

Jak dopadne páteční duel kvalifikace ME 2016 mezi fotbalisty Turecka a Českou republikou?
Vyhrají Turci
15,7 %
Zápas skončí remízou
19 %
Zvítězí Češi
65,3 %
Celkem hlasovalo 11522 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články