Hlavní obsah

Van der Wiel zesměšnil Kazachstán, zná jenom Borata

Amsterdam

Do kvalifikace mistrovství Evropy 2016 vstoupili nečekanou porážkou v Praze, ale sebevědomí jim rozhodně nechybí. Ba naopak. Fotbalisté Nizozemska v pátek večer hrají v Amsterdamu s Kazachstánem, který pak v pondělí doma v Astaně přivítá českou reprezentaci. Hráči Oranje dávají najevo, že outsider skupiny pro ně není důstojným protivníkem.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Gregory van der Wiel (vlevo) v barvách PSG v duelu Ligy mistrů proti barcelonskému Andresu Iniestovi.

Článek

Nějakou diplomacii dal stranou. Obránce Gregory van der Wiel dal jasně najevo, co si o legračním soupeři myslí. Na rovinu přiznal, že nemá ponětí ani o jednom hráči nejbližšího rivala.

„Znám jen Borata. O něm vím, že je z Kazachstánu," poukázal na filmovou postavu Kazašské státní televize z filmu populárního komika Sachy Barona Cohena z roku 2006.

Van der Wiel v Praze nehrál. Teď si je jistý, že Holanďani porážku v úvodním zápase kvalifikace hravě napraví. „Myslím, že vyhrajeme 4:0," tipuje obránce Paris St. Germain.

Holanďani přivezli z letošního MS v Brazílii bronz a na žebříčku FIFA jim patří čtvrtá příčka. Kazachstán je až 127. na světě. Proto jsou Oranje jasným favoritem zápasu, kurs na výhru hostů se u českých sázkových kanceláří pohybuje kolem 1:25.

Také Löw se jim posmíval

Posměšky na adresu Kazachstánu nejsou nijak výjimečné. V minulé kvalifikaci o MS 2014 vzbudil pozornost výrok trenéra Německa Joachima Löwa. „Jaký má smysl hrát dvakrát s Kazachstánem?" ptal se kouč pozdějších vítězů šampionátu.

Češi však berou zápas v daleké Astaně se vší vážností. „Kazaši přecházejí na módní trend se třemi obránci, jsou dobře organizovaní. Překvapilo mě, že mají pět šest hráčů kolem 190 centimetrů. Výškové převahy využívají, třeba auty jsou schopní hodit do vápna i ze vzdálenosti dvacet, třicet metrů," charakterizoval soupeře trenér Pavel Vrba.

Národní tým se do Kazachstánu přesune po pátečním utkání v Turecku.

Reklama

Související témata: