Hlavní obsah

Dvakrát už Vrba u Bosporu hrál, ani jednou nevyhrál. Při třetím návratu je proto jeho touha jasná

Istanbul

Jednu touhu reprezentační kouč Pavel Vrba před pátečním kvalifikačním vystoupením u Bosporu neskrývá. „Hrál jsem tady dosud dvakrát. S Plzní jsem na Besiktasi prohrál a poté na Fenerbahce remizoval, takže doufám, že teď nastane varianta třetí,“ netajil, jak moc rád by v druhém díle bojů o EURO 2016 bral zase tři body a nakročil za vidinou sladké Francie. „Ale jen nakročil. I kdybychom duel s Turky zvládli a body získali, šlo by pořád jen o dobrý začátek kvalifikace a nikoli o klíč k postupu,“ zdůraznil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Konstelace by ovšem měla české reprezentaci nahrávat. Alespoň ta panující v tureckém táboře, odkud zranění hráči odcházejí a noví se v Terimově kádru objevují, jako housky na krámě.

Rošády v nominaci? Pro Turky žádný problém

„Pro Turky ale nepředstavuje žádný problém, když jim z nominace vypadnou třeba tři nebo dokonce pět hráčů. Naopak, může jít o obrovskou výzvu, jež se dalším fotbalistům nabídne," odmítal Pavel Vrba názor, že by zdecimované turecké řady představovaly výhodu, kterou on a jeho svěřenci v pátek večer zužitkují.

„I přes prohru na Islandu jsou Turci společně s námi a Islandem pořád aspirantem na druhé místo ve skupině. Už proto, že mají reprezentaci poskládanou z hráčů tří špičkových top klubů, které doplňují legionáři z ciziny," stál si trenér na svém, i když výčet rošád v původní nominaci jeho kolegy Terima je sáhodlouhý.

Sivok se k trenérovi přidal

„Turecko má tolik kvalitních hráčů, že o oslabení skutečně nemůže být řeč. Jiní budou chtít prokázat, že do národního týmu patří, takže domácí tým bude navzdory změnám v původní nominaci stejně silný. V bráně tedy určitě, neboť bude chytat náš gólman Tolga Zengin, který je v turecké lize ze všech nejlepší," přidával se k trenérovi legionář ve službách istanbulského Besiktase Tomáš Sivok.

Ani on ovšem před posledním tréninkem netušil, zda si proti svým klubovým parťákům nakonec zahraje. Trenér totiž sestavu tajil a ani v náznacích nemínil odtajnit, zda třeba využije zkušeností tureckých legionářů Sivoka a Michala Kadlece s bouřlivým prostředím, jež na jeho tým na stadiónu Fenerbahce čeká.

„Nejdříve musí sestavu slyšet hráči. To je minimální slušnost, kterou ctím," odkázal všechny dotazy na složení mužstva do patřičných mezí před tréninkem i po něm. Jedno ale přece jen prozradil...

Vrba změnu v sestavě udělá

„Tvrdí se, že vítězná sestava se nemění, ale já i po výhře v zahajovacím střetnutí nad Nizozemci pravděpodobně nějakou změnu udělám,"přiznal Vrba.

Pravděpodobně? Znamená to snad, že nad složením základní jedenáctky přece jen ještě váhá a nejistota v něm hárá poté, co povolal zkušené rutinéry Sivoka a Plašila?

„A také Pavlenku," snažil se trenér bonmotem vše převést do humorné tóniny, aby vzápětí prohlásil, že žádné dilema neřeší.

„Jsem rozhodnutý, jak by měla základní jedenáctka vypadat," vyvrátil, že by snad ještě cokoli řešil a měl snad před utkáním neklidné spaní. „Naopak, já jsem v Turecku vždycky v dobré náladě," ujišťoval.

Tentokrát možná i proto, že všichni hráči - Váchu nejvyjímaje - jsou zdravotně v pořádku a na kvalifikační konfrontaci tudíž nachystaní.

Jak dopadne kvalifikační zápas Turecko - Česko?
Zvítězí Turecko
15,5 %
Zápas skončí remízou
19,8 %
Vyhraje Česko
64,7 %
Celkem hlasovalo 2861 čtenářů.

Reklama

Související témata: