Hlavní obsah

Slovensko - Španělsko 2:1Slováci se postarali o dokonalou senzaci, i díky gólu exsparťana Kucky zdolali Španěly!

Aktualizováno

Slovenští fotbalisté se postarali v Žilině o šokující vítězství! V kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy zdolali Španělsko 2:1. Hamšík a spol. vedli po gólu někdejšího sparťanského fotbalisty Juraje Kucky z první půle. Hráči úřadujícího mistra Evropy snížili osm minut před koncem zápasu zásluhou Paco Alcácery. Tři body pro domácí zařídil gólovou hlavičkou po rychlém brejku Miroslav Stoch. Slováci vedou po dvou výhrách skupinu C.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenští fotbalisté se radují z branky Juraje Kucky (třetí zleva) proti Španělsku.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci Jána Kozáka favorita zaskočili. Po sedmnácti minutách se do míče při standardní situaci opřel Kucka, který odešel ze Sparty do Janova před třemi lety, balón před španělským brankářem Ikerem Casillasem zaplaval a k překvapení všech hostujících hráčů skončil za jeho zády.

Španělé poté vyvinuli tlak, na konci první půle domácí podržel plzeňský brankář Matúš Kozáčik, který zlikvidoval hlavičku Diega Costy i následující dorážku Sergia Busquetse. Po přestávce Španělé obléhali branku Kozáčika, dlouho ale výborně chytajícího brankáře nedokázali překonat. Kozáčik zlikvidoval šance Cesca Fábragase i další příležitost Costy.

Svěřenci Vicenta del Bosqueho se přece jenom vyrovnání dočkali. Osm minut před koncem druhé půle se o srovnání postaral střídající Paco Alcácer, který se zjevil po špatně zahraném ofsajd systému tváří v tváři Kozáčikovi, jehož prostřelil vedle levé nohy.

To ale ještě nebylo vše. V 87. minutě našel při rychlém protiútoku hráč Mladé Boleslavi Michal Ďuriš na levé tyči nabíhajícího Stocha, který hlavou procedil míč za hostujícího brankáře.

Úřadující evropští šampióni prohráli kvalifikační duel poprvé od října 2006, kdy podlehli Švédům.

"Je to výborný pocit vyhrát nad tak silným soupeřem. Španělé ukázali svou kvalitu, ale my jsme dnes hráli jako tým a ukázali jsme i naší kvalitu," radoval se Kozáčik. "Hráči předvedli fantastický výkon. Bojovali, koncentrovaně hráli jako jeden muž a hodně se naběhali," pochválil mužstvo trenér Ján Kozák. "Věděl jsem, že křídla budu muset po 60 minutách vystřídat, a čerství hráči Stoch s Ďurišem zařídili výhru. Soupeř v tu chvíli riskoval, hrál na jednoho stopera a to jsme využili. Je to úžasné," dodal Kozák.

Švédi bez Ibrahimovice remizovali s Ruskem

Také Lichtenštejnsko vybojovalo cenný výsledek, remízu 0:0 s Černou Horou. Získalo tak z posledních 14 soutěžních zápasů teprve čtvrtý bod. Naposledy bodovalo při remíze právě se Slovenskem loni v červnu.

Po bodech sahalo i Lucembursko, které vedlo 2:1 na hřišti Makedonie. Domácí však z penalty srovnali a ve druhé minutě nastavení zařídil Makedonii výhru Abdurahimi.

Švédsko bez zraněného kapitána Ibrahimovice doma prohrávalo s Ruskem po brance Kokorina, ale brzy mohl srovnat Larsson, jenže jeho penaltu zlikvidoval brankář Akinfejev. Po změně stran však už nestačil na střelu Toivonena a oba favorité na postup ze skupiny G se rozešli remízou 1:1.

Anglie si podle očekávání snadno poradila se San Marinem a doma vyhrála 5:0. O góly se postarali po rohu Jagielka, z penalty Rooney a po přihrávkách Oxlade-Chamberlaina Welbeck a Townsend. Skóre uzavřel smolným vlastním gólem Della Valle, který si srazil do branky centr Rooneyho.

Nevydařený vstup do kvalifikace zažívá účastník posledního MS Švýcarsko. Po prohře s Anglií dnes prohrálo i ve Slovinsku 0:1 a v tabulce skupiny E je spolu se San Marinem bez bodu.

Kvalifikace na ME 2016 ve fotbale:
Skupina C:
Borisov: Bělorusko - Ukrajina 0:2 (0:0)
Branky: 82. vlastní Martynovič, 90.+3 Sidorčuk. Rozhodčí: Van Boekel (Niz.).
Skopje: Makedonie - Lucembursko 3:2 (1:2)
Branky: 20. Trajkovski, 66. Jahovič z pen., 90.+2 Abdurahimi - 39. Bensi, 44. Turpel. Rozhodčí: Mazzoleni (It.).
Žilina: Slovensko - Španělsko 2:1 (1:0)
Branky: 17. Kucka, 87. Stoch - 82. Alcácer. Rozhodčí: Kuipers (Niz.).
Skupina E:
Londýn: Anglie - San Marino 5:0 (2:0)
Branky: 25. Jagielka, 43. Rooney z pen., 49. Welbeck, 72. Townsend, 78. vlastní Della Valle. Rozhodčí: Borski (Pol.).
Vilnius: Litva - Estonsko 1:0 (0:0)
Branka: 76. Mikoliunas. Rozhodčí: Gómez (Šp.). ČK: 86. Kallaste (Est.).
Maribor: Slovinsko - Švýcarsko 1:0 (0:0)
Branka: 79. Novakovič z pen. Rozhodčí: Stark (Něm.).
Skupina G:
Solna: Švédsko - Rusko 1:1 (0:1)
Branky: 49. Toivonen - 10. Kokorin. Rozhodčí: Rizzoli (It.).
Vaduz: Lichtenštejnsko - Černá Hora 0:0
Rozhodčí: Evans (Wales).
Kišiněv: Moldavsko - Rakousko 1:2 (1:1)
Branky: 27. Dedov z pen. - 12. Alaba z pen., 51. Janko. Rozhodčí: De Sousa (Port.). ČK: 82. Janko.

Reklama

Související témata: