Hlavní obsah

Turci jsou rádi, že po blamáži přijeli Češi. S nadšením předhazují obrat pod Alpami

Ač uplynulo více než šest let, v Turecku před páteční konfrontací s Českem pořád žijí vzpomínkami na slavný triumf ze vzájemného souboje na fotbalovém ME 2008. Tentokrát se o kontinentální šampionát teprve bojuje, ale v zemi u Bosporu nikdo nepochybuje, že Vrbův výběr je jen malou překážkou na startu nové turecké éry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští reprezentanti Michal Kadlec a Tomáš Rosický se chystají na utkání v Turecku a Kazachstánu.

Článek

Reprezentace země půlměsíce od tehdejšího památného vítězství nepostoupila na žádný finálový turnaj, ať už se jednalo o MS či ME. I proto zavládlo v Turecku zděšení, když výběr trenéra Terima prohrál v úvodu kvalifikace tříbrankovým rozdílem na půdě Islandu. Šlo o blamáž, s níž nikdo nepočítal.

Nicméně vidina duelu s Českem budí nejen v městě, které je nazýváno bránou Orientu, velké sebevědomí. „Neděsí vás vzpomínky na vítězství našeho týmu 3:2 v Ženevě při mistrovství Evropy?" zněla jedna z prvních otázek tureckých žurnalistů na předzápasové tiskové konferenci směřující k trenérovi českého národního mužstva Pavlu Vrbovi.

Proč Turci tak rádi vzpomínají? Z šampionátu pod alpskými velikány už byli prakticky vyřazeni. Český tým ještě pod taktovkou Karla Brücknera vedl 2:0 a měl převahu, jenže Turci fantastickým závěrem duel otočili a nakonec vybojovali bronz. Od té doby jen paběrkují.

Kouč Terim má bezmeznou důvěru

Chyběli na MS v JAR, nepostoupili ani na ME 2012, vyhořeli v boji o letošní brazilský šampionát. Všichni však s vírou hledí k tahům trenéra Fatiha Terima, jenž se už potřetí v kariéře chopil reprezentace. Má takřka bezmeznou důvěru, ale na startu mise s cílem Francie 2016 ho provází veliké problémy.

Po kolapsu s Islandem totiž jen složitě lepil sestavu. Kvůli zranění vypadl nejlepší střelec Burak Yilmaz, útočník Mustama Pektemek, záložníci Hakan Calhanoglu a Emre Belözoglu, obránci Ömer Toprak s Kaanem Ayhanem, brankáři Volkan Demirel a Onur Kivrak.

„Nemám pocit, že bych měl mít z tureckých absencí radost. Vždyť tým je složený z hráčů tří špičkových tureckých klubů, jakými jsou Besiktas, Fenerbahce a Galatasaray. Naopak absence daných hráčů je v tureckém vysoce konkurenčním prostředí pobídkou pro ostatní," přemítal o kvalitě soka český trenér Pavel Vrba.

Turci nepochybují o vítězství

Terima navíc ještě řádně nadzvedly spekulace, že Calhanoglu ve skutečnosti není zraněný, ale odmítl být členem reprezentačního kádru, v němž je Gökhan Töre. Mladíček z Besiktase totiž při srazu tureckého týmu v minulém roce ohrožoval záložníka Leverkusenu pistolí po vzájemné hádce.

I tak jsou Turci sebevědomí. Z posledních čtyř vzájemných zápasů vyhráli Češi jediný, když slavili triumf 2:0 při přípravné konfrontaci v Manise. A v jediném soutěžním utkání od vzniku samostatné české reprezentace vyhráli Turci právě na ME před šesti lety. Ke všemu ještě svěřenci Terima ovládli tři předešlé domácí duely.

„U nás se říká, že dějiny se opakují. Nikdo nepochybuje, že vás v ostrém utkání znovu porazíme," slyšel český trenér od tureckých žurnalistů. Vrba na oplátku sliboval, že jeho družina udělá vše, aby sebevědomí Terimových svěřenců rozleptala a utnula tureckou sérii domácích vítězství.

Jak dopadne páteční duel kvalifikace ME 2016 mezi fotbalisty Turecka a Českou republikou?
Vyhrají Turci
15,7 %
Zápas skončí remízou
19 %
Zvítězí Češi
65,3 %
Celkem hlasovalo 11522 čtenářů.

Reklama

Související témata: