Hlavní obsah

Slovenské fotbalové povstání! Španělé se těšili na léčivou vodu, dostali pořádné kapky

Žilina/Praha

Slovensko velebí fotbalové hrdiny. Mají za sebou velkolepou bitvu s ještě velkolepějším výsledkem, 2:1 udolali slavná španělská esa. Ta v kvalifikaci podlehla vůbec poprvé od porážky ve Švédsku v roce 2006! Co víc. Slovensko po výhrách nad Ukrajinou a Španělskem vede kvalifikační skupinu před největšími favority.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenští fotbalisté se radují z branky Juraje Kucky (třetí zleva) proti Španělsku.

Článek

„Ty pocity jsou fantastické," rozplýval se do televizní kamery po boji kapitán Martin Škrtel, dirigent úspěšné obrany.

„Dobře jsme se připravili. Nejkritičtější chvíle jsme přežili hlavně díky Kozáčikovi," připomínal Ján Kozák, kouč Slováků a chválil dále. „Hamšík hrál skvěle i pod antibiotiky. Weiss a Mak měli ztíženou pozici, křídla byla vyčerpaná, a proto jsem je střídal. Dostali jsme ale gól, soupeř pak šel střídáním do rizika, zůstal mu jediný obránce Pique. A to jsme využili," oddechl so Kozák.

Některá slovenská média se před utkáním snažila navodit dojem, že Španělé cestu na Slovensko pojali tak trochu jako výlet do lázní. Přechodné útočiště ostatně našli v Rajeckých Teplicích v honosném lázeňském hotelu. Prý se snad i těšili na pití léčivé vody a na pozápasovou koupel v termální vodě. Nejluxusnější pokoj prý dostal Iker Casillas. A na hřišti pak dostal on i jeho spoluhráči pořádné kapky. Kuckův gól z přímého kopu v první půli asi měl slavný gólman chytat, byť balón před ním změnil směr. Jinak průběh zápasu nijak překvapivě nevypadal. Držení míče - 67:33, střely - 25:5. Vcelku jasná bilance. Samozřejmě ve prospěch Španělska. Ale na tahle čísla se nehraje. V podstatných momentech Slováci obstáli výborně.

Útok vyšel v pravou chvíli

Do opravdu vyložených šancí Španěly pouštěli zřídka. A když už, tak byl připravený plzeňský Matúš Kozáčik v bráně. Jeden z hrdinů. Vedle Škrtela, Stocha, Kucky, Hamšíka ... Ve druhé půli se hrálo takřka jen na polovině Slováků. Ale útok jim vyšel v pravou chvíli. Krátce poté, co Španělé srovnali na 1:1 sporným gólem. Ale nečertili se. Ostatně ani nemohli, na hrací ploše si těsné záležitosti jen těžko mohli povšimnout. A Stoch krátce na to hlavou překonal Casillase podruhé. Rozpoutal extázi.

„Je to taková malá fotbalová senzace," poznamenal poněkud skromně Marek Hamšík, hvězdný středopolař, kterého ničila před zápasem nemoc. „Dokázali jsme vyhrát na mistrovství světa nad Itálií, teď nad Španěly Nikdo to nečekal, velmi se radujeme," říkal dále ke slovenskému fotbalovému povstání.

Přibližuje to Slováky už výrazně k postupu na ME? „S otcem jsme se bavili, že devět bodů za podzim by bylo dobrých. Teď jich máme šest a ještě nějaké zápasy k dobru. Musíme to potvrdit dalšími zisky, aby tyhle body dostaly smysl," dumal kapitán Škrtel.

„Chvíli to vypadalo na remízu, ale otevřeli jsme střed a nevyšlo, to. Prohra přišla v nevhodnou chvíli, remízu bychom si zasloužili ale netřeba nad tím moc přemýšlet," hodnotil kouč Španělů Vicente del Bosque.

„Španělé podlehli myšlence, že se jim nemůže nic stát, když vyrovnali. V druhé půli jsme nakonec měli jediný útok a stál za to. Už dřív jsem říkal, že nad Španěly se nedá vyhrávat pravidelně, ale vyhrát ano. Dnes nám spousta věcí zapadla do sebe," hodnotil Vratislav Greško, zkušený hráč Podbrezové a spolukomentátor Slovenské televize.

„Poklona trenérovi za to, co co vymyslel na Ukrajině i proti Španělům," dodal i v česku dobře známý kouč a další spolukomentátor Dušan Radolský.

Jak si dál povedou Slováci v kvalifikaci ME 2016?
Postoupí z prvního místa
8 %
První místo neudrží, ale postoupí
72,3 %
Selžou se slabšími soupeři a nepostoupí
19,7 %
Celkem hlasovalo 9398 čtenářů.

Reklama

Související témata: