Hlavní obsah

Největší výhra? Brazilci na Slovensku ještě nebyli, takže asi jo, smál se po skalpu Španělů Ďuriš

Robert NeumannSport.cz

Prohnal se kolem Piquého, zdvihl hlavu, vzápětí posadil míč na hlavu Stochovi. Brankář Casillas skočil do prázdna - 2:1! Prvotřídní senzace byla na světě, Slováci pokořili Španělsko, nejlepší mužstvo světa posledních šesti let! Co se strhlo po zápase, nejen na stadiónu v Žilině, si Michal Ďuriš bude pamatovat do konce života. „Takovou euforii jsem ještě nezažil, telefon mi zvoní ještě teď. Celé Slovensko je na nohou," řekl Ďuriš pro Sport.cz.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fotbalisté Slovenska se radují ze vstřelení gólu proti Španělsku. Druhý zleva je autor druhé a zároveň vítězné branky Miroslav Stoch.

Článek

Pozápasová děkovačka se prý protáhla na rekordní čas, rozradostnění fanoušci nechtěli své hrdiny pustit do kabiny. „Na trávníku jsme byli ještě dvacet minut po zápase, až potom jsme se dostali do kabiny. Když jsme ale vyšli ven, bylo to samé před stadiónem, fanoušci na nás čekali u autobusu. Ještě teď mi běhá mráz po zádech, byla to nádhera," rozplýval se Ďuriš.

Proti mnoha španělským hvězdám, které se ve čtvrtek proháněli po trávníku v Žilině, už stál. V plzeňském dresu narazil v Lize mistrů dvakrát na Barcelonu (porážky 0:2 a 0:4) a v Evropské lize dvakrát na Atlético Madrid (porážka 0:1, výhra 1:0). Iniesta, Piqué, Busquets, Costa, Juanfran... „Nevím, jestli si na mě oni pamatovali, ale já na ně určitě ano. Při utkání jsem si na ty duely vzpomněl. Kluky z Atlétika jsem jednou porazil, ale ty barcelonské samozřejmě nikoli. Jenže to už neplatí, do třetice se mi to povedlo," radoval se šestadvacetiletý útočník, který je od léta z Plzně na ročním hostování v Mladé Boleslavi.

Velká výhra, hlásil Ďuriš

Svěřenci kouče Jána Kozáka přepsali historii. Porazili mužstvo, které po několik let vládlo světovému fotbalu, mezi triumfy na EURO 2008 a 2012 získali v roce 2010 světové zlato. V éře samostatného Slovenska jde jednoznačně o nejcennější skalp.

„Brazilci na Slovensku ještě nebyli, takže to tak asi bude," usmál se Ďuriš. S Plzní dobyl spousty úspěchů, řadí výhru nad Španěly nad dvě účasti v Lize mistrů? „Těžko říct, je to všechno ještě čerstvé. Myslím, že si to ještě nikdo z nás pořádně neuvědomuje. Je to ale velká výhra," uvedl Ďuriš. Navždy mu ji bude připomínat dres Jordiho Alby, s nímž si vyměnil po utkání triko.

Slováci rozjeli kvalifikaci famózně, přitom měli vražedný los. Jenže po zápasech na Ukrajině a domácím se Španělskem vedou skupinu se šesti body! „Já si radši dopředu nic neplánoval, kolik bodů bychom mohli mít. Ale kdyby mi někdo před měsícem řekl, že po dvou zápasech jich budeme mít šest, zaklepal bych si na čelo a vysmál se mu. Pokud to nyní potvrdíme v Bělorusku, bude to fakt paráda," zasnil se Ďuriš.

Postoupí slovenští fotbalisté na mistrovství Evropy 2016?
Ano
76,7 %
Ne
23,3 %
Celkem hlasovalo 2846 čtenářů.

Reklama

Související témata: