Hlavní obsah

Gól je jen bonus, který mě motivuje do dalších zápasů, nepřeceňoval vítěznou trefu Dočkal

Istanbul

Ve dvanácti reprezentačních startech vstřelil čtyři góly. Hned při debutu proti Slovensku v listopadu před dvěma lety zářilo jméno Bořka Dočkala mezi autory gólů. Od té doby se trefuje jen v kvalifikačních bitvách. Zařídil vítězství v Bulharsku na podzim minulého roku, trefou přispěl před měsícem k pokoření favorizovaného Nizozemska a v pátek večer zařídil tříbodovou loupež u Bosporu, kde Česko slavilo triumf 2:1 nad Tureckem.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Bořek Dočkal a Pavel Kadeřábek (vpravo) slaví vedoucí gól reprezentace v kvalifikačním duelu v Turecku.

Článek

Jste pyšný na svoji mimořádnou střeleckou bilanci v reprezentačním dresu?

Já to tak neberu, kdybychom vyhráli a já gól nedal, budu spokojený rovněž. Vítězný gól je pro mě bonus navíc. Samozřejmě, že každá trefa člověka motivuje do dalšího zápasu a člověk si následně věří, že se prosadí znovu. Když jsem minule skóroval proti Nizozemsku, tak jsem věřil, že mohu něco podobného zopakovat i v Istanbulu.

Jak jste akci předcházející vaší vítězné trefě viděl?

Dobře sehraná situace z pravé strany. V průběhu druhého poločasu jsme se zlepšili a několik nadějných situací jsme si připravili už před mým gólem. Pavel Kadeřábek mi dal balón dobře pod sebe, přičemž všechny protihráče strhnul na přední tyč, zatímco já si naběhnul z druhé vlny a zakončoval ke vzdálenější tyči. Myslím, že gólman byl asi hodně přesunutý, protože moje střela nebyla až tak dobře umístěná, aby na ni nestačil reagovat.

Do nadějné střelecké pozice jste se dostal už v průběhu prvního poločasu. Co vám chybělo v daném případě k lepšímu zakončení?

Šlo o podobnou situaci. Pavel Kadeřábek mi balón dobře nachystal. Už jsem chtěl levačkou střílet, ale někdo z protihráčů šel do skluzu a já ho nechtěl trefit. Tudíž jsem si zaseknul balón, jenže ten mi zůstal pod nohou a následně jsem někoho nastřelil.

Souhlasíte, že triumf v Turecku byl hlavně vítězstvím odhodlání a pracovitosti celého týmu?

Jde o atributy, bez nichž nejde uspět, zvlášť proti týmům jako jsou Nizozemci nebo Turci. Fotbalově jsou na tom o trochu lépe, kvalitu s míčem mají lepší než my. Bez zodpovědného, pracovitého a dobrého taktického výkonu bychom na ně nestačili. Takže nám ani nic jiného nezbývalo. Museli jsme bojovat, odvést poctivý výkon a čekat, zda to bude dostačující.

V kvalifikaci má český tým po dvou zápasech šest bodů. Věřil byste takové bilanci s ohledem na fakt, že do zápasu s Nizozemskem jste vstupovali bez jediného vítězství pod novým trenérem Pavlem Vrbou?

Myslím, že nikdo. Asi málokdo doufal, že by bodů po dvou zápasech mohlo být šest. Navíc před kvalifikací jsme čekali dlouho na vítězství. Ale na druhou stranu jsme věřili a tvrdě pracovali. Teď jsme odměněni.

Reklama